Tim mává z okna – jak jsou na tom aktuálně berlínské kluby?

Berlínský noční život je pulsujícím srdcem města. K Berlínu patří jak přístav k Hamburgu, hranolky ke curry wurstu a Lederhose do Bavorska. Přitahuje miliony turistů z celého světa. Toto srdce však přestává bít. V pozdní páteční odpoledne Berlínský senát oznámil, že kvůli koroně všech 120 klubů a více než 400 diskoték a koncertních sálů v Berlíně se až do 20. dubna zavírá. A slavit na dálku nějak není možné.

Tato zpráva se dala očekávat. Již před dvěma týdny bylo známo, že se v klubu The Reed v Berlin-Mitte nakazilo minimálně 9 lidí. Náš berlínský kolega a známý DJ Tim Kerinnis dostal sms zprávu, která změnila na další dva týdny všechny jeho plány: „Je bohužel fakt, že na naší akci ve čtvrtek 27. února získalo nejméně 9 hostů pozitivní výsledek Covid-19. Hlaste se na zdravotním úřadě a zaregistrujte se na karanténu.” Od té doby mu kamarádi věší balíčky na kliku.

Tim mává z okna.

V celém Německu se budou muset kluby uzavřít, ale v žádném jiném německém městě nebude mít toto rozhodnutí tak dalekosáhlé důsledky pro hospodářskou a kulturní budoucnost města jako zde. Berlín i po 30 letech sjednocení nemá téměř žádný průmysl, nesídlí zde žádný velký koncern. Je však jednou z mála metropolí na světě, kde je otevřeno 24/7 a snad jedinou, kde 24hodinové party jsou spíše pravidlem než výjimkou. V loňském roce navštívilo město 14 milionů turistů, každý třetí návštěvník říká, že přichází do Berlína kvůli nočnímu životu. Nepřímé vliv na příjmy v cestovním ruchu města se odhadují na 1,5 miliardy euro.

Právě tento víkend měl slavit narozeniny jedeN&Nbsp;z nejznámějších klubů – Tresor. 29 let na scéně, to už něco znamená. Spolumajitelka klubu Regina Baer ​​namísto oslavy poslala svým fanouškům vzkaz: „Provoz klubu je především vášní. Příjmy obvykle pokrývají pouze vysoké náklady na nájem, platy pro 60 zaměstnanců, platby za elektřinu a kredity. Bez státní podpory kluby zkrachují.” O kulturní podpoře se bude v Bundestagu diskutovat 25. března. Budeme dále informovat.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.