Vallmo — krása jednoduchosti

Příběh Martina a Petra se na první pohled zdá jak pohádka. Že se však za ním skrývá také dřina, talent, odvaha a správné načasování, o tom se můžete přesvědčit v nově otevřené restauraci Vallmo na Novém Městě, která Vás aspoň na chvíli unese do požitkářského ráje.

Petr Flek a Martin Makovička se před lety potkali díky práci v Ambiente Brasileiro. Po nějaké době společného bydlení se při nejedné sklence dobrého moku rozhodli, že si spolu jednou otevřou vlastní podnik. Jejich pracovní cesty se však rozešly, Martin odjel do Kanady a Irska, Petr do Španělska a Švédska.

V létě 2019 se znovu potkali a řekli si, že když ne teď, tak nikdy. V říjnu na všem začali pracovat jen s pomocí rodin a kamarádů. “Po dvou měsících každodenní práce od rána do večera jsme si mohli říct, že je to přesně to, co si představujeme”, říká Petr. Poprvé bylo otevřeno 3. prosince 2019. “Když vyprávíme, jak vše vznikalo, že jsme si celý projekt zafinancovali a zrekonstruovali sami, baví nás, jak lidi reagují. Rozhodně to v dnešní době různých investorů není obvyklé”, dodává Martin. 

Jejich koncept spočívá v myšlence, že v jednoduchosti je krása. Kuchyně se ubírá evropským moderním stylem a používá jen české suroviny. Odebírají to nejkvalitnější maso a zeleninu, zakládají si na tom, že podporují lokální trh. Menu chtějí měnit podle sezony a právě aktuálních surovin.

“Na vše jsme sami, máme malý team 5 lidí včetně nás, kteří sdílí stejnou ideu, jako my dva. Je nám jasné, že to bude boj, ale věříme, že díky našemu odhodlání to zvládneme. Dali jsme si celkem velkou výzvu: chtěli bychom změnit pohled na gastronomii nejen v Praze, ale i v celé České republice. Jsme si jisti, že se nám to podaří. V naši myšlenku věříme a budeme pro ni žít do posledního dechu.”

A proč název VALLMO? Vallmo znamená ve švédštině mák. Martin je příjmením Makovička a Petr žil ve Švédsku. Takže i za tím stojí určitý příběh.

Více informací najdete zde.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.