Vallmo — krása jednoduchosti

Příběh Martina a Petra se na první pohled zdá jak pohádka. Že se však za ním skrývá také dřina, talent, odvaha a správné načasování, o tom se můžete přesvědčit v nově otevřené restauraci Vallmo na Novém Městě, která Vás aspoň na chvíli unese do požitkářského ráje.

Petr Flek a Martin Makovička se před lety potkali díky práci v Ambiente Brasileiro. Po nějaké době společného bydlení se při nejedné sklence dobrého moku rozhodli, že si spolu jednou otevřou vlastní podnik. Jejich pracovní cesty se však rozešly, Martin odjel do Kanady a Irska, Petr do Španělska a Švédska.

V létě 2019 se znovu potkali a řekli si, že když ne teď, tak nikdy. V říjnu na všem začali pracovat jen s pomocí rodin a kamarádů. “Po dvou měsících každodenní práce od rána do večera jsme si mohli říct, že je to přesně to, co si představujeme”, říká Petr. Poprvé bylo otevřeno 3. prosince 2019. “Když vyprávíme, jak vše vznikalo, že jsme si celý projekt zafinancovali a zrekonstruovali sami, baví nás, jak lidi reagují. Rozhodně to v dnešní době různých investorů není obvyklé”, dodává Martin. 

Jejich koncept spočívá v myšlence, že v jednoduchosti je krása. Kuchyně se ubírá evropským moderním stylem a používá jen české suroviny. Odebírají to nejkvalitnější maso a zeleninu, zakládají si na tom, že podporují lokální trh. Menu chtějí měnit podle sezony a právě aktuálních surovin.

“Na vše jsme sami, máme malý team 5 lidí včetně nás, kteří sdílí stejnou ideu, jako my dva. Je nám jasné, že to bude boj, ale věříme, že díky našemu odhodlání to zvládneme. Dali jsme si celkem velkou výzvu: chtěli bychom změnit pohled na gastronomii nejen v Praze, ale i v celé České republice. Jsme si jisti, že se nám to podaří. V naši myšlenku věříme a budeme pro ni žít do posledního dechu.”

A proč název VALLMO? Vallmo znamená ve švédštině mák. Martin je příjmením Makovička a Petr žil ve Švédsku. Takže i za tím stojí určitý příběh.

Více informací najdete zde.

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

Berlínská gastronomie – kebab, currywurst a kryptoměna

V Berlíně je bezmála 10 000 stravovacích zařízení. Vedle místních bizarností jako jsou klobásy zasypané indickou směsí koření nebo bramborák politý jablečným protlakem, nabízí kuchyni celého světa ve špičkovém provedení. Kdo má opravdu hodně času, může ale zkusit vystát frontu před vyhlášeným stánkem s kebabem, který už popírá myšlenku rychlého občerstvení. Experimentovat lze i při placení – podobně jako Praha má i Berlín svá místa umožňující platbu bitcoinem a dalšími kryptoměnami.
Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.
Přečtěte si

Místní se pozastavují nad nakládaným hermelínem a utopenci, říká majitelka české kavárny v Berlíně

Zajímavé prostory u hřbitova v berlínské centrální čtvrti Friedrichshain zaujaly českou architektku Annu Vohlídalovou natolik, že se rozhodla odejít ze stálého zaměstnání a nemovitost si pronajala. V domě si založila také vlastní kavárnu, kterou pojmenovala Nonna Café & CO. Její podnik nabízí převážně české produkty jako věnečky, buchty, koláče, utopence nebo nakládané hermelíny. A personál tvoří hlavně Češi.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Veselin Vačkov: Zůstaneme si blízko?

·     21.11.2022
Absolvent Oxfordu a Univerzity Karlovy Veselin Vačkov, který kromě češtiny a rodné bulharštiny ovládá čtyři další jazyky, se dívá na česko-německé soužití ze zajímavé perspektivy. Ředitel redakce Lido- vých novin, nejstaršího českého deníku, zažil zlatou

Read More »


Aktuálně na německém webu

Veselin Vačkov: Bleiben wir uns nahe?

·     21.11.2022
Der Absolvent von Oxford und der Karlsuniversität Veselin Vačkov, der neben Tschechisch und seiner bulgarischen Muttersprache vier weitere Sprachen spricht, betrachtet das tschechisch-deutsche Zusammenleben aus einer interessanten Perspektive. Der Redaktionsleiter der Lidové noviny, der ältesten

Read More »