5 dokumentů, které vás nenechají chladnými

Aktuální témata, která hýbou celospolečenským dialogem i velké inspirativní životní příběhy – to jsou hlavní opěrné body našeho výběru pěti dokumentárních filmů, kterým byste určitě měli věnovat pozornost. Až tedy budete příště přemýšlet, jaký film si pustit, zkuste některý z následujících.

ROTTEN

Neboli “Zkažený” je dokumentární seriál, který ovlivní váš nákupní seznam. Jak už název napovídá, je zde něco zkaženého. Na světě, ve společnosti, v ekonomice, v lidském uvažování, a hlavně v potravinářském průmyslu, jehož se dotýkají všechny zmíněné kategorie. Obyčejná koupě medu, balené vody, vína nebo mléka už nikdy nebude jako dřív. Ty nejběžnější věci ve vaší lednici se stanou centrem vašeho morálního uvažování a otřesou vším, co jste o jídle dosud věděli. Například, že kvůli rostoucí poptávce po avokádu se jejich pěstitelé vystavují smrtelnému nebezpečí a že avokádové farmy mají devastující vliv na okolní krajinu i její obyvatele. Každý díl se zabývá jednou potravinou a v každém díle se dozvíte to, co vám žádný prodejce neprozradí.

Proč se na to podívat: Protože už nechcete být jen naivní spotřebitel, a protože pravda je v dnešní době čím dál tím vzácnější. V neposlední řadě byste měli vědět, co opravdu jíte, kdo se vás snaží podvést a kdo platí tu nejtvrdší daň za to, co si dopřáváte.

Kde to zhlédnout: Netflix

ANDY IRONS: KISSED BY GOD

Jeden z nejlepších sportovních dokumentů posledních let. Atraktivní prostředí surfařského světa a všudypřítomná lidská touha po vítězství v kombinaci s řadou tragických rozhodnutí. Tento snímek vypráví dech beroucí příběh legendy surfingu Andyho Ironse, který je dodnes neodmyslitelnou součástí tohoto sportu i životního stylu. Od dětských nadějí, úspěchů a života na vrcholu až po nebezpečné spáry závislosti, bipolární poruchy a křehkého ega. Jeho život byl inspirací pro miliony lidí po celém světě, ale také velkým varováním.

Proč se na to podívat: Ať už sportovec, podnikatel, nebo řidič autobusu, všichni jsme jen lidé s podobnými touhami, slabostmi, obavami a často i psychickými problémy. Každý si v Andym najde kus sebe nebo kus někoho, koho důvěrně zná. A stejně jako Andy máme téměř všichni své démony, kteří ovlivňují náš život.

Kde to zhlédnout: iTunes, Amazon Prime

THE BIGGEST LITTLE FARM

Největší malá farma je emotivní nahlédnutí do života odvážného páru, který vymění velkoměsto za 80 hektarů zpustošené farmy. Nemají absolutně žádné znalosti o farmaření, ani o tom, co je čeká. Jediné, s čím začínají, je pocit, že takhle je to správně. Dokument sleduje osm let vzestupů a pádů, úspěchů i překážek, jež jsou často devastující. I když nemáte smysl pro farmaření, budete vtaženi do neskutečného příběhu o lidské vytrvalosti, lásce k přírodě a odhodlání nevzdat se. Na první pohled poetický dokument je překvapivě plný zvratů, překvapení i napětí.

Proč se na to podívat: Protože je dobré si připomínat, že ačkoliv nám život hází klacky pod nohy, musíme vydržet. Když to nevzdáme a přijmeme zodpovědnost za to, co jsme začali, budeme odměněni. Nesmíme také zapomenout, že pocházíme z planety, kde všechno funguje správně, pokud jsou věci v rovnováze. Budeme-li přírodu více vnímat a naslouchat ji, stane se i z neúrodné farmy prosperující ráj.

Kde to zhlédnout: iTunes, Amazon Prime

THE GREAT HACK

Oči otevírající dokumentární snímek o skandálu, jež odhalil nekalé jednání Facebooku. Nejoblíbenější sociální síť šla na pranýř za obchodování s osobními informacemi svých uživatelů, které prodávala kontroverzní společnosti Cambridge Analytika. Ta je svou činností zodpovědná například za výsledek britského referenda o vystoupení z EU. Pomocí manipulace, fake news a přesně cílené reklamy dokázala ovlivnit rozhodování potřebné většiny obyvatel Velké Británie. K tomu využívala právě data získaná od Facebooku. V dokumentu vystupují bývalí zaměstnanci Cambridge Analytika, kteří odkrývají spletitou síť obchodu s lidským chováním. Divák zjistí, že není pouhým uživatelem, ale komoditou. Dobrovolně nabízí svůj život za zdánlivou představu o bezplatném a bezpečném užívání služeb.

Proč se na to podívat: Protože se musíme naučit číst obchodní podmínky a rozeznávat nebezpečí udělování souhlasu. Tento problém totiž neskočil, a to i navzdory tvrzení obžalovaných stran, že k takovému neetickému jednání už nedochází.  Jejich největší výdělky totiž nepochází z reklamy, jak je v dokumentu odhaleno, ale právě z prodeje osobních dat. A bylo by naivní si myslet, že by se takového zisku vzdali.

Kde to zhlédnout: Netflix

RESTLESS CREATURE: WENDY WHELAN

Neklidné stvoření. Tak se v překladu jmenuje dokumentární snímek o jedné z nejpozoruhodnějších tanečnic baletní scény Wendy Whelan. Tři dekády brala dech publiku jako prima balerína v proslulém New York City Ballet. Ve světě, kde není místo pro tanečnice po čtyřicítce, boří Wendy všechna pravidla a posouvá hranice nemožného. Poslední opona se za ní zatáhla v neuvěřitelných sedmačtyřiceti letech. Wendy Whelan je legenda a žena, jejíž kariéra je snem každé baletky. To, s jakým úsilím se nehodlá vzdát tance, je inspirující a srdcervoucí zároveň.

Proč se na to podívat: Budete svědkem důkazu o neskutečném lidském potenciálu, fyzických schopnostech a psychické výdrži. Máte možnost vstoupit do světa plného neutuchající touhy po dokonalosti a nahlédnout do zákulisí jednoho z nejkrásnějších uměleckých vyjádření. 

Kde to zhlédnout: Netflix

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.