Art in Berlin NOW!

Nejen že v Berlíně definitivně skončil umělecký veletrh “art berlin”, Fashion Week byl přesunut do lukrativnějšího Frankfurtu, ale i Gallery Weekend Berlin se na jaře kvůli koroně nekonal. Ne každý věřil, že se město tak rychle vzchopí. Tyto dny však ukazují, že kreativci a umělci na svůj Berlin nedají dopustit. Pravda, organizátoři do několika dnů vměstnali vše možné: Gallery Weekend, Art Week, Biennale i Positions Berlin. Ale tyto pozice stojí za to! A to vše navzdory pandemii! Nebo právě proto?

Jak bude otevření vypadat? Jaká budou hygienická opatření? A přijdou se vůbec lidé podívat? To vše byly otázky, které jsem si kladla, když jsem se blížila na letiště Templehof do Hangáru 3, kde právě probíhá Positions Berlin Art Fair spolu s paper positions berlin. Veletrh se 130 galeriemi připravil velkolepý program a organizátoři byli připraveni. Odstupy, roušky, měření teploty u vchodu, max. 750 lidí najednou. Když jsme ale vstoupili do centra dění, člověk rychle zapomněl, co určuje náš život už půl roku.

Vzpomněla jsem si až v okamžiku, kdy jsem stála v kóji Galerie Tammen, kde umělkyně Marion Eichmann ukazuje černou tabuli jak na letišti, která informuje o odletech: letadlo do Bruselu otvírá boarding, letadlo do Agadiru už má dveře closed. Iluzorní objekt namalovaný na papíře nechá na chvíli vzpomenout na dávné časy, kdy se dalo létat z Tempelhofu a na nedávné časy, kdy se dalo létat ještě normálně. Než jsem se probudila ze snění, už byl přilepen červený puntík – prodáno. 

Velká jména se prodávají vždy s úspěchem. Při otevření změnilo rychle majitele i dílo Rainer Fettinga a když se projednávala koupě dalšího významného umělce za 26 tisíc euro, zaznělo z amplionu: „Žádáme majitele zeleného e-biku, který stojí u vchodu, aby jej okamžitě odstranil.“ To je snad možné jen v Berlíně.

Nás potěšila Galerie Buchkunst Berlin, která má v nabídce fotografie jedinečného Jindřicha Štreita a na podzim mu vydá v Německu monografii. Vidět zde ale můžeme i jména, která zatím nehrají na trhu s uměním velkou roli. Ti začínající jsou zařazeni do Academy Positions, kde jsme našli i Gabrielu Těthalovou, která v současné době studuje v Hamburgu.

Gabriela Těthalová.

Ortodoxní sběratelé umění zřejmě kroutili hlavou, proč se zde nabízí i móda. Kdyby se ale podívali blíže, zjistili by, že se vesměs jedná o ručně šité nebo pletené modely berlínských designerů, kteří dostali nabídku zúčastnit se veletrhu teprve před dvěma týdny. Vše ale zvládli v morbidně krátkém čase a s prodejními výsledky jsou velmi spokojeni.

K nováčkům/vystavovatelům patří i big name ve světě umění – Galerie König. Pro veletrh zajisté velmi významná událost. Proč jsem ale našla odpoledne stánek tohoto VIP galeristy i na 4. patře v obchodním domě KaDeWe, to jsem nepochopila. Zřejmě však nová doba vyžaduje nová řešení.

V rámci Berlin Art Week probíhá v současné době ve městě 150 výstav. Večer jsme stihli ještě Art Dinner by Marcus Deschler. Spolehlivá adresa, excelentní prostory, galerista jak z encyklopedie vystřižený. Ale ani on nemá na růžích ustláno: „V létě nepřišel téměř nikdo. Dnes je poprvé, že prostor je aspoň částečně zaplněn. To ale na přežití nestačí, do konce roku však vydržím. A když se situace nezmění, začnu vážně uvažovat jak dál.“

Art Dinner by Marcus Deschler.

Patricia Waller u Marcuse Deschlera.

Vystavuje zde i Marcus Huemmer, který je znám hlavně studentům pražské AVU; vždyť zde osm let přednášel. Autorskou výstavu bude mít od 26. listopadu v Českém Centru v Berlíně. 

Berlín si nikdy nehrál na schicki micki, zlatem a diamanty tady neohromíš. I umělecký trh je o mnoho surovější než všechny ostatní Art Fairs v Evropě a ve světě. Ale ti všichni veletrhy zrušili. Je to právě ten chudý Berlín, kde se po dlouhé době koná setkání galeristů, umělců a sběratelů. Doposud zvládají vše na jedničku. Realizace těchto dnů jsou jejich nejlepším rozhodnutím, a vzdávám hold všem, kteří i přes veškerou nepřízeň osudu neztratili vizi a víru. Berlín žije!

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.