Berlínští tatéři bojují o životy nazí, čeští sepsali petici a chtějí alespoň jednoho klienta denně

Nejen obchody, restaurace či kadeřnice. O své živobytí bojují v Česku i Německu i tatéři. Přesto, že jsou z předkoronavirové doby zvyklí tetovat za velice přísných hygienických podmínek, jsou i tato studia v obou zemích uzavřená. Němečtí tatéři se proto rozhodli na kritický stav své branže upozornit a v rámci online kampaně protestují nazí, oblečení jen do svého tetování. Češi zatím tak daleko nedošli, na internetu však koluje petice, v níž tatéři žádají alespoň částečné umožnění provozu.

Florian Riffel v kampani #ihrmachtunsnackt. Zdroj: Instagram / florian_riffel.

V Německu mají tatéři k „odporu“ o důvod víc. Od 1. března jsou zde totiž například otevřená kadeřnictví. Všichni ostatní poskytovatelé podobných služeb, jako je kosmetika, masáže nebo právě tetování, však musí mít stále zavřeno.

Podle deníku Tagesspiegel popisují němečtí tatéři a majitelé studií situaci jako cestu ke kolektivnímu bankrotu a podporu od státu mají za nedostatečnou. Podobné stížnosti přichází i ze strany českých tatérů. V rámci letního rozvolňování opatření se koncem loňského května jejich studia na pár měsíců otevřela, potom však musela opět zavřít, v prosinci následovalo další otevření a potom další uzavření, které platí dodnes.

Tento střídavý proces přinesl do tetovacích salónů pocit nejistoty a velké existenční potíže, o kterých podle serveru Euro mluvili tatéři již během první koronavirové vlny. V anketě pro Refresher se čeští tatéři shodují, že tento stav bude pro mnoho studií likvidační a že ani u nás není podpora od státu dostatečná.

Němci protestují nazí

Tatéři z Německa proto přišli se zajímavým způsobem, jak na svou situaci upozornit, a pod hashtagem #ihrmachtunsnackt začali na sociálních sítích protestovat proti současnému stavu. Proti lockdownu protestují nazí, a kritizují tak nedostatečnou a pozdě vyplácenou podporu. Kampaň vymyslel tatér Dawid Hilgers-Lehner a označil ji za „tichý protest, který poutá pozornost skrze nahotu“.

Tatérka z LebensArt Tattoo Atelier pro kampaň #ihrmachtunsnackt. Zdroj: Instagram / lena.tattooart.

K výzvě se už připojila řada dalších tatérů, mezi nimiž je i Florian Riffel, majitel tetovacího studia Autark na Spandauer Damm v Charlottenburgu. Také on pociťuje strach o svou existenci a cítí se bezmocný. „Sedíme doma jako zkamenělí, politika nenabízí žádnou perspektivu. Podpora neproudí tak, jak byla slibována. Nemáme pocit, že nás někdo vnímá,“ říká.

„Vůbec tomu nerozumím. Kadeřnický salón, kam denně přijde alespoň 20 zákazníků, teď otevřít může. Já ale tetuji jednu osobu denně!“ stěžuje si tatérka Alexandra Mittelstaedová z Berlína. „Ve 42 letech si myslíš, že máš svůj život pod kontrolou. A najednou stojíš přede dveřmi rodičů jako teenager. Znám několik tatérů, kteří teď pracují v supermarketech nebo drogeriích. Tetovací průmysl už po krizi nebude stejný.“

Jedno tetování denně

Čeští tatéři se nahým protestem našich sousedů zatím neinspirovali. Na sociálních sítích však koluje petice, která žádá alespoň částečné uvolnění provozu tetovacích studií a upozorňuje na jejich vysoké hygienické standardy.

Autor petice doplňuje i další opatření, která by tatéři byli schopni dodržet, aby co nejvíce chránili sebe i své klienty. Hlavním předpokladem je, že by se tetoval jen jeden klient denně a po jeho návštěvě by se studio důkladně vydezinfikovalo. Ostatně tak, jako tomu bylo i za normálního provozu studií před koronavirem.

Z Německa Danuše Siering, z Česka Tereza Vacková

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.