Do pražské ulice Na Poříčí míří artzóny. Cíl? Přinést klid a uměním propojit Prahu a Berlín

V létě se v Galerii 1 konalo setkání spojené s online participací občanů s názvem Budoucnost ulice Na Poříčí. Na otázky veřejnosti odpovídal starosta Petr Hejma, radní Richard Bureš, architekt Marek Tichý a zástupci Hospodářské komory, IPR, ArtLines a iniciativy GoFlorenc.

Vizualizace ulice Na Poříčí. Zdroj: Marek Tichý

Chystaná proměna ulice se netýká pouze úpravy komunikací, zlepšení pobytového komfortu, doplnění městského mobiliáře a zeleně. Podle slov architekta Marka Tichého (TaK Architects) zahrnuje příprava dokumentů k realizaci také vyčlenění sedmi ploch pro umění.

Artzóny v ulici Na Poříčí Zdroj: Marek Tichý

V návrhu jsme vytipovali sedm míst, která jsou v ulici Na Poříčí pro umění vhodná. Rozdělujeme je na dvě “artové zóny”, kde by úpravy veřejného prostoru mohly být současně prostorem pro instalaci uměleckých děl,“ vysvětlil Marek Tichý během akce v Galerii 1.

Z diskuse o Artzónách v Galerii 1

Jedná se o části, kde se ulice rozšiřuje do volnějších prostranství, a to konkrétně mezi Bílou a Černou labutí a divadlem Archa a pak na konci území směrem k Náměstí republiky. Tam vidí architekt potenciál pro příležitostné i dlouhodobé expozice.

Artzóny v ulici Na Poříčí Zdroj: Marek Tichý

Pokud se podaří realizovat vše, co bylo na participačním jednání odsouhlaseno, můžeme se v Praze těšit na neobvyklý projekt s přesahem za hranice. Danuše Siering, zakladatelka iniciativy GoFlorenc, se na počátku září setkala se starostou města Berlína Michaelem Müllerem.

“Mimo jiné jsme si vyměnili zkušenosti související právě s vizuální tvorbou měst a zapojením občanů a podnikatelů do participačních diskusí. A takovou akcí je i artové ztvárnění ulice Na Poříčí,” řekla Danuše Siering.

“Zkrášlení” ulice by mělo nejen zpříjemnit život lidem, kteří v dané lokalitě bydlí a pracují, ale právě přes umění může dojít i k hlubšímu propojení dvou partnerských měst a dvou významných evropských metropolí.

Text byl zveřejněn v Magazínu Jedna.

Související články:
Quo vadis, Na Poříčí
Danuše Siering: Chtěli bychom z ulice Na Poříčí udělat artový boulevard
GoFlorenc mění podobu ulice Na Poříčí. Měl by to být klidný boulevard. Inspirací je Berlín

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.