Ecoalf — módní značka z odpadků

Jeho téma je odpad. S ním se zabývá Javier Goyeneche z Madridu každý den. Od roku 2010—2013 jezdil po světe a hledal řešení.

Nyní z odpadu vyrábí oblečení a prodává ho v madridské prodejně Ecoalf. Jeho první zahraniční pobočku můžeš nyní navštívit v Berlíně. Najdeš tam trička, kalhoty, mikiny,boty i žabky, vesměs vyrobené z odpadu. Z rybářských sítí, plastových láhví, gumových pneumatik, kávových bobů. Nyní připravuje výrobu triček z manga a bot z krevetových slupek.

ecoalf-berlin-recyklovane-obleceni-6

A jak celý proces funguje? Spolupráci začal v roce 2014 se 160 rybáři na východním pobřeží v Thajsku, kteří mu sbírali odpad z moře. Javier k tomu dodává: „Dnes již pro nás sbírá odpad 3 000 rybářských lodí s objemem 300 tun ročně. V roce 2017 jsem začal pracovat i s Thajskou vládou a spustili jsme projekt, kdy měsíčně nasbíráme na plažích až 450 tun plastů.“

ecoalf-berlin-recyklovane-obleceni-4

Ve Španělsku za sbírání odpadu neplatí, ale thajským rybářům ano… vždyť je to často jejich jediný příjem. Z plastových láhví začíná vyrábět i sáčky. „Poslal jsem je do H&M a do Zara“, říká Javier „a čekám na odpověď, zda je začnou od nás odebírat.“ Název Ecoalf vznikl z pojmu Eco a Alf, což jsou tři první písmena jména jeho syna Alfreda. Na otázku, zda jeho syn ví, co táta dělá, odpověděl: „Ano, všude vypráví, že sbírám odpad. Nezajímá ho, že mám módní firmu. Chodím často do škol a vysvětluji dětem moji práci. Jak žijeme v našem světě, záleží hodně na tom, jak jsme vychováni. Čím více toho víme, tím více peněz vydáme na to, abychom vyřešili problém, který jsme sami způsobili. Odpad.“ Prodejnu Ecoalf najdeš v Alte Schönhauserallee 5.

ecoalf-berlin-recyklovane-obleceni-5

ecoalf-berlin-recyklovane-obleceni-2

www.ecoalf.com

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.