Přečtěte si

Bývalý berlínský primátor Michael Müller: Starostové hrají v politice čím dál větší roli

Rozrůstající se města mají stále větší národní a mezinárodní význam. Vyvíjejí se mocné sítě vztahů mezi starosty, a města si tím získávají čím dál větší pozornost. „Neudivuje mě, že jsou starostové vnímáni též na mezinárodní úrovni, když se vůči něčemu vyjadřují kriticky,“ reaguje v rozhovoru pro  N&N Czech-German Bookmag berlínský primátor Michael Müller na připomínku situace, kdy se jeho pražský protějšek Zdeněk Hřib na stránkách světových deníků vymezoval vůči nátlaku čínského režimu. Z komunálních témat Müller kromě jiného zdůrazňuje, že síť cyklostezek nelze rozšiřovat na úkor chodců, či například vysvětluje, proč v Berlíně na rozdíl od Prahy nehoukají sirény. Michael Müller vedl německou metropoli 7 let, mandát mu vypršel krátce před Vánoci 2021.
Přečtěte si

Martin Jonáš: Zastaví „semafor“ německé hospodářství? Plány chystané německé vlády se začínají rýsovat

Vznikající vládní koalice v Německu má jeden zásadní a smělý cíl: po letech relativně blahobytného poklidu rázně reformovat největší hospodářství Evropy. Varování, že povolební Německo čeká levicový šok, se nenaplňují. Jedna otázka ale zůstává otevřená: kde na „reformu století“ vzít peníze.
Přečtěte si

Berlínský primátor: Musíme stavět byty, nikoli vyvlastňovat jejich majitele

Primátor Berlína Michael Müller nepodporuje iniciativu prosazující vyvlastnění soukromých realitních koncernů prostřednictvím nuceného výkupu bytů v německé metropoli. Nevznikl by tak ani jeden nový byt, zdůvodnil svůj postoj v rozhovoru pro server Flowee.cz, jehož předmětem byly dále i tlak na přechod k tzv. obnovitelným zdrojům energie či otázka zájmů cyklistů a motoristů v ulicích Berlína.
Přečtěte si

Česko prý “vybírá z bankomatu von der Leyenové” a kašle na ideály

Česku se v souvislosti s čerpáním dotací opět dostává negativní pozornosti v Evropě. Frakce Zelených je jmenuje mezi zeměmi, které utrácejí peníze z rozpočtu Evropské unie v rozporu s jejich určením. Českou republiku Zelení výslovně zmiňují v dopisu šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové, jíž upozorňují na možné obcházení pravidel čerpání peněz. Po četných excesech českého premiéra a velkopodnikatele v jedné osobě jde o další neblahý signál, jak Česko přistupuje ke svým partnerům.