Co je v Berlíně dovoleno a co se nesmí?

Když přijedou známí k nám do Berlína, často se ptají, co zde je a není dovoleno. Tady krátký přehled některých aktuálních otázek.Když přijedou známí k nám do Berlína, často se ptají, co zde je a není dovoleno. Tady krátký přehled některých aktuálních otázek.

Můžu řídit v alkoholovém opojení e-skútr?

Velmi špatný nápad. A to nejen proto, že je to zakázáno. Policie nezná slitování a pouze dva měsíce od schválení tohoto dopravního prostředku existují četné kontroly. Kontrolují se zejména ti, kteří jedou po chodníku. To je také zakázáno, stejně jako jízda ve dvojicích na e-skútru. Pro jízdu na e-skútru platí stejná pravidla jako pro jízdu v autě. To znamená: Při nehodě může být řidičský průkaz odebrán už od 0,3 promile, když se nic nestane, možno řídit do 0,5 promile.

berlin-e-scooter-skutr

Můžu pít alkohol kdekoliv na ulici?

V zásadě ano! Město je známé pro své „pivko s sebou“. V některých zelených zónách je pití alkoholu zakázáno, je však patřičně vyznačeno. Na dětských hřištích je alkohol generelně zakázán.

berlin-piti-na-verejnosti-pivo
Brlo beers

Můžu jíst v metru hranolky nebo Currywurst?

Zákon říká: „Není dovoleno vstoupit do dopravního prostředku s otevřenými pokrmy a nápoji nebo je konzumovat během jízdy“. Navazujíc na bod 2 znamená to, pivko si můžete dát, když jdete pěšky, ale ne když jedete veřejnou dopravou.

berlin-verejna-doprava-metro

Můžu se koupat ve fontánách?

Jednoduchá odpověď zní ne. Zákon to hodnotí jako správní delikt. Ale pravda je, že ještě jsem nikdy neslyšela, že by byl za toto oblíbené osvěžení někdo potrestán.

berlin-fontany

Může se člověk nahý v parku opalovat?

V mnoha parcích nebo na jezerech v Berlíně si zřejmě tuto otázku ještě nikdo nepoložil, je to naprosto normální. Také neexistuje žádný zákon, který výslovně zakazuje nahotu na veřejnosti. Prostě je to tolerováno. Pozor ale. Nahá chůze nebo nahé běhání na ulici může být pokutováno 20 eury (to exhibicionisti asi přežijí). Nedávno policie zastavila na skútru nahého řidiče. Měl u sebe papíry, a naštěstí i kalhoty. Když je oblékl, mohl v jízdě pokračovat. Jeho vysvětlení bylo logické: „Vždyť je teplo, ne?“

berlínská-jezera-1
Juuso Westerlund

Je možné si „odlehčit“ u stromu?

Možná to zní podivně, ale odpověď zní „ne“. „Močení na veřejnosti je nemravný čin, který může vést k obtěžování nebo ohrožení okolí,“ říká zákon. A tak mne napadá, že snad je to jediný zákon, který psům umožňuje něco, co lidem zakazuje.

Apropos… je možné mít na veřejné toaletě sex?

Nelze v zásadě odpovědět. Ale když jsou dveře zavřené a nic není vidět a slyšet…

Text Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.