Fotograf Festival — Transformace totalitní společnosti ve společnost kapitalistickou

Podzimní měsíce se v našich diářích už pomalu plní a je tedy potřeba si ujasnit, které kulturní akce by tam určitě neměly chybět. Jednou takovou je letošní Fotograf Festival.Podzimní měsíce se v našich diářích už pomalu plní a je tedy potřeba si ujasnit, které kulturní akce by tam určitě neměly chybět. Jednou takovou je letošní Fotograf Festival.

Jeho devátý ročník s názvem Archeologie euforie bude věnován transformaci totalitní společnosti ve společnost kapitalistickou. Zásadním milníkem je tedy přirozeně rok 1989. S odstupem času lze na proběhlé změny nahlížet více jako na postupný přechod než na nečekaný zlom, a právě fotografie je pro toto pozorování dobrým nástrojem.

Kromě společenské situace konce 20. století je tématem také podstata a význam fotografie jako takové a její spojitost s masovými médii a propagandou.

Zahájení festivalu se uskuteční 26. září v Colloredo-Mansfeldském paláci, kde bude program probíhat po celou dobu festivalu. Stejně tomu bude i v dalších významných uměleckých institucích v Praze: Fotograf Gallery představí skrze výstavu Svoboda pohled na nástup neoliberálního kapitalismu v Bratislavě, Centrum současného umění DOX nabídne revolučně laděný projekt Ikony a Mytologie: Touha po změně a na film a video se zaměří výstava Orient V, která se bude konat v prostorách Galerie hlavního města Prahy. Uměleckoprůmyslové museum bude 18. října centrem diskuzních fór a bude se věnovat podpoře výtvarné činnosti či transformaci médií po roce 1989.

Festival potrvá do 26. října, a kromě výstav a diskuzí nabídne také vernisáže, komentované prohlídky nebo architektonické procházky. A to vše v téměř dvaceti pražských institucích.

fotograf-festival-komunismus-kapitalismus-2

fotograf-festival-komunismus-kapitalismus-3

fotograf-festival-komunismus-kapitalismus-4

fotograf-festival-komunismus-kapitalismus-5

fotograf-festival-komunismus-kapitalismus-6

fotograf-festival-komunismus-kapitalismus-7

fotograf-festival-komunismus-kapitalismus-8

www.fotografestival.cz

Text Tereza Vacková

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.