Pečeme a vaříme dál!

Pekaři pečou na maximum a restaurace vaří dál, takže není třeba vymazat ze života příjemné kulinární zážitky! Jen se v některých podnicích lehce proměnil koncept s ohledem na vládní omezení. Jak?

Také patříte mezi ty, kteří s oblibou a několikrát týdně navštěvují restaurace a hospody? Je to trochu šok, když nám je nyní v osm večer zavřou a pošlou nás s rozpitou láhví vína domů. Možná nám ale u toho nedochází, že je na tom vlastně mnohem hůř ten, kdo nás domů posílá. Proč? Protože musí! Protože mu to radikálně sníží tržby. Protože pro něj bude těžké zajistit a udržet personál.

Restaurace se ale nevzdávají a přistupují k řešením, která změkčí tvrdý ekonomický dopad kvůli radikálním opatřením ve prospěch zdravotního stavu státu. A bude fajn, když jim půjdeme naproti, protože by se také mohlo stát, že některé naše oblíbené podniky by po ukončení krize také už vůbec nemusely otevřít. Situace si vyžaduje změny. Oboustranné. Solidární. Laskavé.

Podniky, jejichž součástí jsou pekárny či cukrárny logicky začínají alokovat své síly právě na výrobu pečiva a zákusků, které si hosté mohou odnést s sebou domů či nechat dovézt rozvážkovou službou. Právě jídlo s sebou, polotovary, rozvážky, prodej do ulice a přes e-shopy jsou směr, kterým se nyní vydává i většina podniků z nejpopulárnější restaurační sítě Ambiente.

Například cukráři z Esky posilují tým pekařů a rozšiřují nabídku bistra. „Pec na chleba je na maximální kapacitě, ale budeme péct víc bábovek, loupáků a dalšího sladkého pečiva, které si lidé mohou koupit domů,“ dodává David Marek z Esky. Jeho kolegové z Pizzy Nuova testují pizzu jako polotovar – předpečou ji v peci na dřevo, dají na ni čerstvé suroviny, zabalí a dodají hostovi, aby si pizzu dopekl sám doma v troubě.

Vedle zodpovědného přístupu ke zdraví bude nyní také velice důležitá již zmíněná solidarita lidí s podniky v okolí bydliště. Živobytí lokálních podnikatelů totiž bude záviset nejen na schopnosti reagovat na aktuální situaci, ale také na přístupu hostů.

Právě správná životospráva, kvalitní suroviny, pozitivní mysl a dobrý pocit ze vzájemné pomoci jsou klíčovými předpoklady ke zvládnutí období otřesů, které si svět z nějakého důvodu aktuálně žádá.

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.