Srovnáváme: V Česku i Německu kvůli koronaviru krachují známé oděvní značky

Ačkoliv se v médiích nejvíc probírá koronavirová krize v gastronomii a cestovním ruchu, lépe na tom nejsou ani další oblasti včetně módního průmyslu. Znevýhodněné podmínky, opatření a vládní restrikce stáhly dolů německé značky, jako je Adler nebo Esprit, v Česku se jedná třeba o známého výrobce oblečení Blažek nebo Pietro Filipi. Nutno dodat, že mnohé z těchto značek měly problémy už před pandemií. A e-shopy u těchto tradičních výrobců příliš nezabírají.

Podle německého zpravodajského serveru RND podala začátkem ledna návrh na zahájení úpadkového řízení v samosprávě společnost Adler Modemärkte.

Firma patří v Německu mezi největší maloobchodníky s textilem. V roce 2019 dosáhla obratu téměř 500 milionů eur, ještě poměrně nedávno zaměstnávala 3 350 lidí. Adler provozuje 171 módních obchodů, z toho 142 v Německu, a také internetový obchod. Zahraniční dceřiné společnosti by údajně bankrot ovlivnit neměl.

Z krize se hrabe i Esprit

Aby se ochránila před pohledávkami věřitelů, podala módní značka Esprit, která je rovněž známá i v Česku, návrh na zahájení řízení na ochranu pro několik svých německých dceřiných společností, které v době koronaviru trpí velkou krizí. Cílem bylo odložit insolvenční řízení, které by čekalo firmu Esprit na podzim roku 2021. Skupina, která se již v minulosti nacházela v procesu restrukturalizace, zrušila pracovní místa, zavřela obchody a snížila náklady.

Po radikálním tahu chce ale nyní Esprit začít znovu. Podle finančního ředitele Johannesa Schmidta-Schultese souhlasilo s insolvenčním plánem více než 95 procent věřitelů, přestože by v důsledku této restrukturalizace přišli o peníze. „Ceny budeme postupně zvyšovat o 3 až 6 procent, protože si všímáme, že nejlépe prodáváme tam, kde je požadavkem správná kvalita, a přitom nabízíme běžné ceny,“ řekl německému zpravodajskému serveru RND generální ředitel společnosti Anders Kristiansen.

Skupina se sídlem v Ratingeru se rovněž v červených číslech pohybovala už dlouho předtím, než přišla koronavirová krize. Na konci roku 2018 měl ale i tak Esprit ještě 137 vlastních obchodů, které zaměstnávaly přibližně 1 540 lidí.

Konec tradice Strenesse?

Výrobce luxusní módy Strenesse se sídlem v Nördlingenu s tradicí od roku 1949 musel na konci roku 2020 úplně zastavit provoz. Koronavirová krize dokonala úpadek, který zde bohužel probíhal již roky. Návrh na bankrot podala společnost před rokem už podruhé.

„Insolvenční plán ale nefungoval, protože obchody Strenesse musely být kvůli koronové pandemii zavřeny a online prodej nešel tak dobře, jak se předpokládalo“, vysvětluje pro zpravodajský magazín rozhlasové stanice Bayerischer Rundfunk předseda správní rady firmy Rainer Dirrheimer.

Pietro Filipi v dluzích

V bezvýchodné situaci, která nejspíš skončí insolvencí, konkurzem a zánikem společnosti, se podle personálního ředitele Jana Zipsera nachází i známá česká značka Pietro Filipi. Kvůli absenci finančních prostředků dokonce nebude podle portálu iDnes.cz schopna uhradit mzdy za prosinec 2020 ani za další měsíce.

Protože firma nemá na zaplacení nároku na náhradu mzdy ani na uhrazení odstupného, doporučila zaměstnancům, aby k závěru ledna ukončili pracovní poměr dohodou, od února se přihlásili na pracovní úřad a tam požádali o kompenzaci odstupného. Podle podnikatele Michala Mičky, v jehož vlastnictví Pietro Filipi je, je záměrem společnost reorganizovat a udržet v chodu, k tomu je však potřeba investora, který firmu finančně posílí. Problémy měla tato česká módní značka také už před nástupem koronaviru, podle ČTK činily už na konci roku 2019 její závazky po splatnosti vůči dodavatelům přes 70 milionů korun a neplnila také podmínky bank.

Investora hledá i Blažek

Kvůli dlouhotrvající uzávěře přišla o několikaměsíční zisk i další česká módní značka – tentokráte známý výrobce pánských obleků Blažek. Jak informuje portál iDnes, tak zřízení e-shopu ani v tomto případě nedokázalo pokles tržeb vykompenzovat. Situace vyústila až v tříměsíční moratorium, které na společnost loni v srpnu vyhlásil pražský městský soud. Jak vysvětluje zpravodajský portál TV Nova, společnost se zaměřuje na výrobku obleků na míru, kde je třeba ryze osobní kontakt, takže takové služby elektronicky, dost dobře provozovat nejdou.

Moratorium, tedy ochrannou lhůtu, například dobu odkladu splatnosti dluhů z důvodů mimořádných okolností, chtěla společnost využít k reorganizaci podniku. Bohužel se nezadařilo a Blažek koncem prosince podal návrh na insolvenci. Více než 150 věřitelům dluží firma přes 87 milionů korun. Zakladatel firmy Ladislav Blažek údajně ještě zvažuje vstup nového investora.

Primark čeká na otevření

Ani ze světa módy tedy v koronakrizi nezaznívá moc dobrých zpráv. Stále oddalováno je také otevření německého obchodního domu s oděvy Primark na pražském Václavském náměstí. Dobrou zprávou je snad ta, že obchoďák plánuje otevřít, jakmile se opatření zmírní.  

Oděvní dům bude sídlit ve zbrusu nové třípodlažní multifunkční budově The Flow Building, která se velikostí vyrovná prodejnám v Drážďanech či Vídni. Budova je již dostavěna a kolaudována, první nájemci jsou dokonce nastěhováni, další si prostory teprve přebírají. Podle webových stránek českého Primarku se plánuje otevření na začátek roku 2021, „nejlépe na dobu, kdy budou omezení výrazně mírnější či v lepším případě žádná“.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.