Včerejší „Alarmstufe Rot“ v Berlíně: Umění je lidsky relevantní

Koronavirus zasáhnul kulturní kreativce obzvlášť tvrdě. Mnoho umělců musí přemýšlet, zda by neměli uvažovat o změně povolání. Chybí příjem a pomoc je v nedohlednu. Obzvlášť po včerejším prohlášení vlády o dalších opatřeních. S cílem upozornit na tuto smutnou situaci se včera konala v Berlíně demonstrace za podpory špičkových umělců a organizace #AlarmstufeRot.

Kolona nákladních automobilů se stovkami vozidel se ve středu od
12 hodin vydala od Olympijského stadionu směrem k Braniborské bráně. Dalšího pochodu od Červené radnice až po náměstí Alexandertplatz se zúčastnilo přes 5000 účastníků, až na malé výjimky s maskou, odstupy a respektem.

Zpěvák Campino, Tote Hosen: „Tady nejde o Vánoce. Jde o celý rok a o tisíce existencí.”

Jazzový hudebník a fotograf Till Brönner: „Pokud je celé profesní odvětví donuceno zastavit svou práci z důvodu ochrany široké veřejnosti, pak musí veřejnost zajistit, aby tito lidé mohli existovat i po koroně.”

Umělkyně Mia Florentine Weiss: „Umění je nejstarší společný jmenovatel, který máme. Dokud je kreativita ve vzduchu, dýcháme. Zároveň bych chtěla změnit slovo systémově relevantní – na lidsky relevantní. Umění je lidsky relevantní.”

love-hate-mia

Mluvila jsem s mladými lidmi o tom, jak vidí dnešní situaci oni:

– Je zajímavé, že vysoké školy běží online, ale cestovat se může. Práce je vyměněna za lenivost.

– V letadlech sedí lidé i nadále jak sardinky vedle sebe, ale divadla, koncerty a kultura se konat nesmí.

– Zavřít restaurace? Tak se budeme setkávat doma. Jíst musí každý, v restauraci jsme se ale cítili bezpečně.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.