Přečtěte si

Berlínská gastronomie – kebab, currywurst a kryptoměna

V Berlíně je bezmála 10 000 stravovacích zařízení. Vedle místních bizarností jako jsou klobásy zasypané indickou směsí koření nebo bramborák politý jablečným protlakem, nabízí kuchyni celého světa ve špičkovém provedení. Kdo má opravdu hodně času, může ale zkusit vystát frontu před vyhlášeným stánkem s kebabem, který už popírá myšlenku rychlého občerstvení. Experimentovat lze i při placení – podobně jako Praha má i Berlín svá místa umožňující platbu bitcoinem a dalšími kryptoměnami.
Shutterstock
Přečtěte si

Knedlíky v Berlíně

Kdo má pocit, že knedlíky jsou pouze českou specialitou, ten by si měl zajet na gurmánský zájezd do Berlína. Najdete je zde totiž na lístku v mnoha restauracích, v těch nejrůznějších variantách a chutích. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.
Přečtěte si

Proti absurdním postihům za záchranu prošlých potravin bojuje i německý kněz

Německý ministr zemědělství Cem Özdemir prosazuje jednodušší darování potravin potřebným. Obchody by podle něho měly zboží s prošlou dobou použitelnosti místo vyhazování dávat chudým. Mezi aktivisty bojujícími proti plýtvání potravinami je i jezuitský kněz Jörg Alt, který prošlé, ale použitelné jídlo demonstrativně krade u supermarketů a pak je rozdává chudým.
Přečtěte si

Česká kuchyně, Quo Vadis?

Málokdo ví, že české kulinářství mívalo stejně bohatý sortiment jako třeba francouzské. Naši rodiče a prarodiče na to zapomněli, ale mladá generace opět začíná objevovat kouzlo zvěřiny, ryb nebo třeba chřestu.
Přečtěte si

Německý zpěvák a bavič pořádal vánoční večírky pro bezdomovce. Letos za nimi jede s foodtrucky

Franka Zandera v Berlíně znají hlavně jako zpěváka, moderátora a baviče. Asi nejznámější je jeho píseň Nur Nach Hause (geh’n wir nicht), kterou složil v roce 1993 pro berlínský fotbalový klub Hertha BSC, a kterou fanoušci dodnes zpívají snad po každém domácím zápase Herthy. Je majitelem několika zlatých desek a připsal si i několik prvenství v německé hitparádě.
Přečtěte si

Místní se pozastavují nad nakládaným hermelínem a utopenci, říká majitelka české kavárny v Berlíně

Zajímavé prostory u hřbitova v berlínské centrální čtvrti Friedrichshain zaujaly českou architektku Annu Vohlídalovou natolik, že se rozhodla odejít ze stálého zaměstnání a nemovitost si pronajala. V domě si založila také vlastní kavárnu, kterou pojmenovala Nonna Café & CO. Její podnik nabízí převážně české produkty jako věnečky, buchty, koláče, utopence nebo nakládané hermelíny. A personál tvoří hlavně Češi.
Přečtěte si

Největší hvězdy mezi vegetariánskými restauracemi. Ty nové provozují lidé, do nichž byste to neřekli

Už slyším ty argumenty: Žít bez masa je příliš extrémní! Je to nepřirozené! Člověk je přece všežravec! Strava bez masa nemůže pokrýt nutriční potřeby! Neposkytuje dostatek bílkovin, železa, vápníku apod. A hlavně, vegetariánská a veganská strava je nudná. Ponechme si názory na tyto všechny možné argumenty na jindy, ale tomu poslednímu bodu se podívejme na zoubek.
Přečtěte si

TOP 8 jídel z Berlína a Braniborska – plus jeden recept

Soljanka, chřest nebo spreewaldské okurky. Ale taky kebab nebo currywurst. Není třeba psát, že stejně jako je rozmanitý Berlín, je pestrá i jeho gastronomie. Ta jde ruku v ruce se širokou národnostní strukturou obyvatel a také s historií země. Jakých je osm tradičních pochoutek z regionu Berlín a Braniborsko?