Berlínská Generace Y — Výroba zdravých potravin

Téma zdravého způsobu života a s tím otázka kvality potravin je nedílnou součástí myšlení nejen hipsterů, ale také velké části mladé generace.

Tento článek je 3. částí, navazuje na úvod Berlínská Generace Y, Coworking PlacesBydlení budoucnosti.

Neznám z nich nikoho, kdo by se, byť jen okrajově, nezajímal o to, co jí, jakého je jídlo původu a jaký má vliv na naše životní prostředí. Znát snad všechny značky ginu, dát si v noci dobrého jointa, bavit se a tancovat až do rána, a přitom si vyměňovat recepty na smoothie či adresy, kde se daji koupit zaplatitelné biopotraviny, je běžnou praxí. Stejně jako poznámky typu „v Tchibu právě mají bio bavlněná trička” nebo „už jsi vyzkoušel senzační ponožky z konopí?“

ECF Aquaponik-Farmsystem je mladý startup, založený v roce 2012. V centru Berlína přišel na trh s novinkou, která se může stát ukázkovým modelem městského farmaření. Na jednom místě chovají ve třinácti kádích ryby a hned ve vedlejší hale pěstují zeleninu a bylinky. Vzniká tak eficientní aquakultura, která nejen že je v biokvalitě, ale také je šetrná k životnímu prostředí. Voda z kádí se přefiltruje a použije na zalévání rostlin. A protože amonium, které ryby vyloučí, přemění organicky na nitrát, není zapotřebí používat hnojiva. Nicolas Leschke, jeden ze dvou zakladatelů ECF projektu, k tomu dodává: „Protože používáme bio certifikované krmivo a ryby nedržíme masově, nemusíme používat – na rozdíl od ostatních aquakultur – žádná antibiotika.“ Na otázku, zda má velkoobchod o ryby zájem, tento sympatický hipster odpovídá: „Náš projekt realizujeme nyní v Bruselu na střeše supermarketu. Nikde tak nedostanete koupit čerstvější ryby. Zpracování ryb totiž probíhá přímo na místě a za čtyři hodiny už leží ryba ve fólii v regálu. Stejně krátkou cestu má i zelenina a bylinky. Žádné stovky kilometrů ve spedici, minimální zatížení životního prostředí. Naopak, my používáme vše, co příroda nabízí – světlo, vlhkost, déšť, slunce, rychlost větru i jeho směr. V současné době zde pěstujeme 18 tisíc kilo okounů ročně; než doroste ryba do váhy 500 g, trvá to zhruba osm měsíců. A týdně vypěstujeme osm tisíc hrnků bazalky. V létě potřebujeme na hrnek bylinky pět týdnů, v zimě šest. Vše opět v biokvalitě.“

zdrave-potraviny-ECF-Aquaponik-Farmsystem

Pro ty, kteří nemají ani zahradu, ani balkon, ale přesto si chtěji vypěstovat vlastní bylinky, nabízí pionýrské řešení pro indoor farming firma Infarm v Kreuzbergu. Protože většina rostlin v interiéru se nedá jíst, pěstují hlavně klíčky, sazenice a neobvyklé bylinky, jako například skořicovou bazalku. Ale podařilo se jim vypěstovat už i dýně. Rostliny visí ve starých skříňkách, které připomínají digitální státní knihovnu, na stěně mřížky, napojené na velkou vodní nádrž. „Naším cílem je přinášet do města čerstvé pochutiny a objevovat nové příchutě,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů startupu.

zdrave-potraviny-infarm-2

V roce 2015 se pětadvacetiletý Guy s bratrem a švagrovou přestěhoval z Tel Avivu do Berlína s pionýrskou myšlenkou. „Měli jsme plán – to nás odlišuje od ostatních, kteří se v Berlíně snaží najít své štěstí,“ směje se. „V Izraeli takový projekt nebyl zapotřebí,“ říká Guy. „Je dostatek slunce, vše vyrůstá venku. Ale v Berlíně? Zde pochází ovoce ze Španělska a zelenina z Egypta. A výběr je v supermarketu také poněkud omezený, ve všech řetězcích dostáváte stejné produkty. A tak ani nevíte, že něco jako skořicová bazalka vůbec existuje.“ Všichni tři sotva měli zkušenosti se zemědělstvím. Guy studoval čínskou medicínu a pracoval jako kuchař, Erez a Osnat pracovali ve filmovém průmyslu. Ale všichni tři sdíleli sen o soběstačnosti. „Nechtěli jsme jít na venkov, jsme děti z města,“ říká Guy s úsměvem. Berlín se jim líbil, lidé zde byli uvolněnější a ochotni více experimentovat než kdekoli jinde. Provedli hodně výzkumu a nakonec vyvinuli svůj podnikatelský koncept založený na interiérové laboratoři, která je zalitá v růžovém světle. Místo normální zahradní půdy se zde používá substrát z kokosových vláken, který neobsahuje houby a bakterie, které často přispívají k úhynu mladých rostlin.

zdrave-potraviny-infarm

Jak taková domácí mikrozahrada může vypadat, ukázali amatérští biologové ve spektakulární instalaci v restauraci 25Hours v hotelu Bikini Haus Berlin. Také jsou zastoupeni stánkem v kultovní tržnici Markthalle IX v Kreuzbergu.

Další část o Berlínské Generaci Y  „1 + 1?  1 + 2?  Single vítězí“ zase za týden, v neděli 3. 2. 2019.

Text Danuše Siering

Mohlo by vás zajímat

Přečtěte si

TOP 8 jídel z Berlína a Braniborska – plus jeden recept

Soljanka, chřest nebo spreewaldské okurky. Ale taky kebab nebo currywurst. Není třeba psát, že stejně jako je rozmanitý Berlín, je pestrá i jeho gastronomie. Ta jde ruku v ruce se širokou národnostní strukturou obyvatel a také s historií země. Jakých je osm tradičních pochoutek z regionu Berlín a Braniborsko?
Přečtěte si

V Praze se představí německá vína. Ryzlinkem to zdaleka nekončí, ujišťuje znalec

Mikuláš Cylek žil několik let v Německu, kde se nadchl pro tamní vína, která začal pro vlastní potřebu a známým vozit již před patnácti lety do Česka. Dnes se dovozem vín ze třinácti německých vinařských oblastí živí. Bavili jsme se spolu nejen o specifikách německých vín a o aktuálních trendech, ale i o degustační přehlídce vín, kterou chystá 4. listopadu v Praze.
Přečtěte si

Champagne: Čím by si na Silvestra připil Winston Churchill

„Šampaňské by mělo být suché, studené a zdarma.“ S autorem tohoto citátu Winstonem Churchillem máme něco málo společného. Přiznávám, že také nejraději úřaduji dlouho ráno v posteli, má velká rozhodnutí padnou rovněž vždy ve vaně plné pěny, duchovní sílu čerpám malováním… A co máme společného asi nejvíc, je fakt, že milujeme šampaňské a Francii.

Nejčtenější v kategorii Gourmet