Cestovatelská dobrodružství jinak

Dnes je trendy udržitelné cestování ve smyslu vynechat auto, nasednout do vlaku, nebookovat hotel, vzít do batohu na záda stan a vyrazit objevovat krásy rodné země. Zdá se vám to tak trochu nepohodlné a staromódní? Možná, ale má to řadu svých výhod!Dnes je trendy udržitelné cestování ve smyslu vynechat auto, nasednout do vlaku, nebookovat hotel, vzít do batohu na záda stan a vyrazit objevovat krásy rodné země. Zdá se vám to tak trochu nepohodlné a staromódní? Možná, ale má to řadu svých výhod!

Jednak vystoupíte ze své komfortní zóny, takže prožijete něco nového a pak budete mít dobrý pocit z toho, že podporujete místní ekonomiku a hlavně jste ohleduplní k životnímu prostředí. Sami se zamyslete nad tím, kdy jste naposledy jeli vlakem? Vyrazit například Posázavským pacifikem nebo jindřichohradeckou úzkokolejkou zní jako výzva a navíc si v mezistanicích můžete s klidným svědomím dát lokální pivo či zapiknikovat s lahví vína. Nakupujte při svém cestování v malých obchůdcích namísto velkých supermarketů a objevujte lokální potraviny a řemesla.

udrzitelne-cestovani-6

udrzitelne-cestovani-8

Vyměňte pohodlí hotelu za dobrodružství v kempu, kde si můžete rozdělat oheň a na něm opéct buřty a jablka. Zažijte si usínat zachumlaní do spacáku za doprovodu trampských kytar a probouzet se za zpěvu žab a šumění řeky.

udrzitelne-cestovani-2

udrzitelne-cestovani-4

udrzitelne-cestovani-3

Vydejte se pěšky po turistických značkách a nechte mobily vypnuté, les stejně není místem, které by milovalo signál. V Česku máme nejlépe značené turistické stezky na světě, takže nemusíte mít obavu, že byste se ztratili. Vezměte si s sebou ale pro jistotu i klasickou turistickou mapu a sledujte v ní, kudy se pohybujete. Každá zastávka bude zároveň dobrým důvodem, kdy se můžete položit do mechu, posbírat houby nebo si dát svačinu, kterou jste si sami připravili.

udrzitelne-cestovani-5

udrzitelne-cestovani-7

Pište si cestovatelský deník namísto sbírání desítky letáků, které stejně dříve či později vyhodíte. Můžete si do něj psát, malovat či zaznamenávat inspiraci, která v přírodě nečekaně a velmi často přichází. Putujte po hradech a zámcích, kterých má tuzemsko nespočet a objevujte skrze ně historii a kořeny našeho národa. Začít plánovat svoji objevitelskou cestu můžete třeba hned. Nebo nasedněte do prvního vlaku a nechte se unášet bez plánů. Osud vždy něco nečekaného přinese!

udrzitelne-cestovani-10

udrzitelne-cestovani-11

Text Barbora Vojtová

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.