WeTravel — Dokonalý den v Bejrútu

Dokonalý den v Bejrútu začíná na promenádě Corniche, která představuje srdce tohoto velkoměsta s téměř 360 000 obyvateli. Tady se Středozemní moře ukazuje ze své nejkrásnější strany. Vlny se rozrážejí o již značně obroušené Holubí skály nebo se lehce převalují přes skalní výběžek vycházející přímo z promenády. Slunečných dnů je v Bejrútu plno, a když slunce září, tak září pořádně.

Podél Corniche je vyrovnaná jedna typická libanonská restaurace vedle druhé. Po celé promenádě se line nasládlá vůně jablek a máty z vodních dýmek. Najít volné místo v restauraci není jednoduché. Mimořádné oblibě se už celá léta těší Palace Café. Jen málokde chutná jablečná vodní dýmka tak dobře v kombinaci s halloumi, čerstvou zeleninou, libanonským jogurtem a silnou kávou moka. Cesta z Palace Café vede přímo do nablýskaného světa Bejrútu. Jachty tu kotví v přístavu, Porsche a Ferrari jsou bezpečně zaparkovaná a tašky s nákupy u Armaniho a Gucciho jsou pevně třímány v rukou: vítejte v zátoce Zaitunay. Luxusní svět, který se jako zdánlivá fasáda vypíná před Bejrútem a snaží se zakrýt to, čím Bejrút opravdu je: světem mnoha malých uliček, starých budov, chaosu na ulicích a tradičních podniků, které přežily válku a pokračují ve své tradici tak, jako by ani nikdy žádný otřes nepřišel. Hned potom je tu rušná čtvrť Hamra – přes den nákupní ulice, která se ale již v poledne mění v opravdový bulvár. Tady se lidé scházejí na rychlou vodní dýmku, malou, ale příliš silnou kávu nebo na tradiční sendvič s falafelem, který se s tím, který jíme doma v Evropě, nedá srovnat vůbec nebo jen velmi málo. Je to dáno přísadami, nebo místem? Nejspíš obojím.

Ze čtvrti Hamra pokračuje strmá ulice dál do Mar Mikhael. Tato čtvrť se již před lety stala skrytým centrem arménských obyvatel Bejrútu. Dnes je takovou pestrou směsicí hipsterských kaváren, které by klidně mohly stát v Berlíně nebo v Praze, a starých tradičních podniků. Když slunce pomalu zachází, Bejrút se odívá do jasně oranžové a muezzini svolávají k modlitbě, je nejvíc rušno v malé zmrzlinárně Mitris na rohu ulice. V nenápadném podniku se ukrývá jedna z nejlepších zmrzlin na světě. Večer se sem přibližuje pulzující noční život. Mluví se anglicky. Je to dáno mnoha expaty, kteří sem přicházejí, studenty, kteří studují na slavné American University of Beirut, a mnoha mladými Libanonci, kteří si tu plní svůj sen o vlastním baru. Jsou to ti Libanonci, kteří svůj Bejrút milují a kteří se většinou vrátili ze studií v zahraničí, aby v budovách poznamenaných kulkami otevřeli hipsterské bary a kavárny.

Venku neustále troubí auta. Večer, který tak voní a zní Bejrútem, že se v téhle podobě může odehrát jen tady. Ve městě, které je tak pestré, odlišné a rozmanité, že se dá sotva popsat slovy. Bejrúte, ty nádherná, jedinečná směsice náboženství, kultur a jazyků – jsi mnohem víc než jen Paříž Orientu.

Tim Kerinnis, náš berlínský spolupracovník, je také známý DJ. Článek o Bejrútu napsal po svém vystoupení v Libanonu.
O jeho dalších vystoupeních se dozvíte zde.

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.