Kulturama: Poznejte světovou architekturu na filmovém plátně! Blíží se festival Film a architektura

Od 30. září do 7. října se bude ve 22 městech po celé republice a na Slovensku konat už 9. ročník filmového festivalu Film a architektura. Představí dvacítku filmů o architektuře, urbanismu a designu. Nabídne světové premiéry, například snímek o unikátní dánské spalovně, která současně slouží jako sjezdovka pro lyžaře. O festivalu, ale i o tom, jak se dostat mezi města, která získají světovou premiéru, jsme si povídali s Martinou Freitagovou, sympatickou dramaturgyní festivalu.

Název festivalu Film a architektura sice dává tušit, na co se zaměřuje, mohla byste ho přesto čtenářům představit?

Jedná se o velmi specifický festival, který se zaměřuje na filmovou produkci spojenou s architekturou.  Většina filmů jsou dokumenty, které se ale snažíme doplňovat také experimentální tvorbou, doprovodným programem, jako jsou přednášky a debatní panely, které uvedou architekturu v širším kontextu. Letos navíc poprvé představujeme program, jenž se zaměří na roli architektury v hudebních videích. Cílem těchto doprovodných akcí je především uvést architekturu jako něco, co je všude a stále kolem nás, ovlivňuje náš každodenní život, a my ji nemusíme vnímat jako elitářský obor pro pár vyvolených, ale spíše jako partnera k pochopení a utváření okolního světa.

Letošní podtitul nese název Skryté příběhy. Co festival divákům odkryje?

Architektura nejsou jen samotné stavby, konstrukce a materiály, jsou to především lidé, kteří ji obývají či využívají. Festival nabídne například pohled na osudy lidí, co si již nemohou dovolit žít ve vlastních městech (film PUSHThe Street) nebo odkryje příběhy architektek, které dlouho zůstávaly ve stínu svých mužských kolegů (filmy: City Dreamers, Eva Jiřičná, Gray Matters). A nemusí jít nutně jenom o lidi, film Natura Urbana: The Brachen of Berlin představí městskou divočinu, jejíž bohatá historie vytváří specifické městské prostředí německé metropole.

Natáčení pořadu “Eva Jiřičná” ve Zlíně, foto Tomáš Škoda.

Program máte nabitý světovými premiérami, jako je například snímek Making a Mountain o unikátní spalovně v Kodani od jednoho z nejznámějších architektů současnosti Bjarke Ingelse. Jak náročné je takový film získat?

Making a Mountain je zahajovací snímek festivalu v České republice a ve stejném čase bude vůbec poprvé veřejně promítán také na prestižním newyorském festivalu Architecture & Design Film Festival a také v rámci Copenhagen Architecture Festival v Dánsku. Především díky dlouhodobému budování mezinárodní spolupráce se zmíněnými festivaly a udržování dobrých vztahů se podařilo dostat Prahu na mapu světových premiér. Mezi další skvělé premiéry patří také snímek Aalto nebo Tokyo Ride s proslulým Ryūe Nishizawou ze studia SANAA.

Snímek Making a Mountain.

Festival nabízí nejen promítání, ale i doprovodný program. Mohla byste nám ho přiblížit?

I přesto, že se festival každoročně rozrůstá, jeho cílem by nemělo být představit co největší kvantitu snímků. Důležité je zasadit filmy, které široké veřejnosti nemusí okamžitě odhalit svůj zajímavě pojatý příběh, do srozumitelných mantinelů, kterými jsou mimo jiné debaty – letos s výjimečnými hosty (Ženy v architektuře nebo Archivovat architekturu). Dalším již zmíněným programem je Music feat. Architecture pohlížející na architekturu skrze hudební videoklipy. Hudebník Peter Adjaye spolu se svým bratrem, architektem Davidem Adjayem, představí jejich společný projekt písní vytvořených pro architekturu. Zakončením festivalu bude výběr videoklipů s výraznou architektonickou kulisou a architektonický DJ set od Pierra Urbana.

Snímek The Street.

Zájem o architekturu roste poslední dobou i u široké veřejnosti. Čím myslíte, že to je?

Aktivity, které dlouhodobě a kvalitně představuje spolek Kruh v podobě přednášek, Dne architektury nebo filmového festivalu, také popularizace architektury akcemi v CAMPu a dalších organizacích jsou určitě rozhodujícím aspektem zvyšujícího se zájmu. Je skvělé, že lidem není jedno, čím se obklopují a je důležité, aby si uvědomili, že to mohou aktivně ovlivnit. Zájmem a vzděláváním se v oboru tak mohou být jejich hlasy o to zvučnější. Filmové médium v tomto také hodně napomáhá, protože dokáže mnohdy komplikovaní témata zpřístupnit poutavě a srozumitelně.   

Snímek The Street.

Na jaký film se osobně těšíte nejvíc vy?

Těžká otázka! Já sama se na festivalech většinou snažím využít bohaté nabídky a navštívit alespoň tři akce. Rozhodně bych si nenechala ujít program přednášek a filmů Archivovat architekturu, protože je to hodně aktuální téma se stále nejasnou odpovědí. Vydala bych se taky na Ztraceného architekta Ernsta Wiesnera a krásný poetický film o nekonečnosti architektury Architecture of Infinity.

Více najdete zde.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.