Radka Fashion

Radka Šillerová, Češka žijící v Německu, založila před pěti lety firmu Radka Fashion, která vyrábí ručně šité kožené batůžky, aktovky a doplňky. Její příběh začal v roce 2005, kdy se s dětmi odstěhovala za přítelem do Norimberku. „Neměla jsem hezkou tašku, se kterou bych mohla zároveň jet na kole a chodit po městě, protože všechny batůžky byly jen černé nebo hnědé a všechny měly stejný nudný střih,“ říká Radka.

Náhlý rozchod s přítelem, ztráta zaměstnání, nemožnost najít novou práci a rozhodování, v jaké zemi má zůstat, ji inspirovalo k uskutečnění snu o vlastním batůžku. V lednu 2015 ušila první prototyp, našla šikovné švadleny, všechny dodavatele a 1. července 2015 v Norimberku zahájila provoz své firmy. S batůžky cestuje po světě, mluví na pódiích, měla interview s hollywoodskou hvězdou Charlie Sheenem. Dnes se batůžky prodávají v buticích na třech kontinentech.

S touto inspirativní a neskutečně aktivní dámou jsme si povídaly o současné situaci, nových inspiracích i dalších podnikatelských plánech.

Jak se v současné situaci daří Vám a Vašim batůžkům?

Já prodávám batůžky, tašky a doplňky skrze dva prodejní kanály. Jedna cesta jsou butiky na třech kontinentech, se kterými spolupracuji a druhá cesta je online. Prodej v buticích se v těchto dnech úplně zastavil, protože se všechny butiky zavřely. Co se tyká online prodeje, návštěvnost na mých webových stránkách se rapidně zvýšila, ale prodej presto celkově o něco poklesl. 

Změnila jste nějak životní tempo?

Pro mě bylo celkové zastaveni a zpomaleni tempa velká úleva, konečně jsem se po dlouhé době pořádně vyspala a odpočinula si. V posledních měsících jsem se nezastavila, jezdila jsem od jednoho terminu k druhému, výstavy, networkingy, schůzky po různých městech v Evropě, tisíce najetých kilometrů měsíčné. Tím, že se zastavili všichni, tak jsem ani nemela špatné svědomí, že se těch terminu nezúčastním, že nic nezmeškám. Využila jsem tuto dobu věnovaní se více sama sobe, sportuji téměř každý den, běhám po lese, jezdím na kole, nebo se jdu alespoň na hodinu projit do lesa, okolo jezera, který máme kousek od domu. Během dvou měsíců “lock down” jsem zhubla tři kila. Odhlásila jsem televizi. Zjistila jsem, že se na televizi vůbec nekoukám, takže od 12. dubna 2020 už ji nemam. 

Přineslo Vám toto období něco nového v pracovním slova smyslu? Například nové zdroje inspirace?

Určitě změním a určím si ještě přesněji priority v životě. Nechci se vrátit do turbulentních měsíců poslední doby. Budu si vice vybírat, čeho všeho se do budoucna zúčastním. Dostala jsem podnikatelskou podporu od státu, část té podpory využiji na vylepšení webové stránky a část investuji do nákupu strojů. Začala jsem malovat mandaly. Až do letošního dubna jsem nevěděla, že to umím. Najednou jsem dostala takové vnuknutí, koupila jsem si barvy a začala jsem malovat. Už jsem dostala nabídku na uspořádaní výstavy mandal tady v Německu, tak uvidím, jestli se nějak rozvine ještě tento směr podnikaní, jestli i po návratu do normálu budu mít na malování mandal čas. Ráda bych také mandaly zakomponovala do mých batůžků, chystám se udělat nějakou “Mandala Bags” řadu.

Co Vás v těchto dnech nejvíce baví a dělá Vám radost?

Nejvíc mi dělá radost, že mám čas pro sebe, pro rodinu, že mám více času na tvoření, na sport, že nemusím nikam spěchat, časový stres zmizel. Tak klidné jaro už jsem hodně dlouho nezažila, člověk objeví plno dalších krás, které pres samý spěch ani nemel čas vidět, natož si je užít. Čtu a učím se nové věci, zúčastnila jsem se několika online kurzů, pokračuji ve studiu a spolupráci s německým geobiologem panem Ludwigem Schürgerem. Jedná se o práce s virgulí, vyhledávaní geopatogennich zón a učení feng shui, což je moje další hobby. Rada také hraji na klavír. Tato doba mi přinesla hodně nových příležitostí, věcí k zamyšlení a otevřela ještě vice oči, které byly do teď lehce přimhouřené. Děkuji za to.

Více se dozvíte zde.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.