Dodávka jako domov na cesty

Cestování pro mě nikdy nebylo o drahých hotelích, all inclusive ani o průvodcích z cestovních agentur. Preferuji autenticitu dané lokality a cestovní tipy místních. Díky tomu si vždy odvážím jedinečný zážitek a vzpomínky.Cestování pro mě nikdy nebylo o drahých hotelích, all inclusive ani o průvodcích z cestovních agentur. Preferuji autenticitu dané lokality a cestovní tipy místních. Díky tomu si vždy odvážím jedinečný zážitek a vzpomínky.

V poslední době se v mém okolí rozvinul trend obytných dodávek, cestování po vlastní ose bez pevného plánu a naprosto soběstačně. Zadní sedačky nahradí prostor na spaní, část je věnována třeba malé verzi kuchyňky. Zní to skvěle, a proto jsem nabídku na takový výlet nemohla odmítnout. Jsem v tomto směru zatím začátečník a k dnešnímu dni mám za sebou teprve dva takové výlety. Vím ale, že určitě nebyly poslední.

camper-van-dodavka-cestovani-tipy-5

camper-van-dodavka-cestovani-tipy-2

S camper vanem můžete vyjet kamkoliv. Ať už je to festival, kemp v přírodě nebo město, vždy s sebou budete mít to nejnutnější, nebudete muset řešit check-in na čas ani stavění stanu. A to nejlepší? Vždy se můžete rozhodnout podle aktuální situace, nálady a počasí; zkrátka svoboda v pravém slova smyslu.

camper-van-dodavka-cestovani-tipy-3

camper-van-dodavka-cestovani-tipy-4

Jediné, co je potřeba si před odjezdem zjistit, jsou možnosti parkování a kempování ve vybrané zemi. Například Francie, cíl mého prvního dodávkového roadtripu, je v tomto ohledu celkem přátelská. Téměř v každém městě najdete parkoviště určená pro velká auta, která bývají vybavená sociálním zařízením, a navíc jsou zdarma. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit krásné Annecy nebo malinkaté městečko Dole.

Pokud preferujete spíše přírodu, pak dejte šanci Slovinsku. Malá země, která má však úplně všechno od národních parků přes historická města až k přímořským plážím, je ideální i pro kempování. Jen nezapomeňte na to, že kempování mimo oficiální kempy je přísně zakázané. A moje doporučení? Chcete-li se každý den probouzet u průzračného ledovcového jezera, pak rozhodně zkuste kemp Zlatorog u jezera Bohinj. To je jedno z míst, kam bych se chtěla v budoucnu vrátit.

Už máte chuť někam vyrazit? Mně k častějším výletům chybí jen to auto. Pokud doma také nemáte dodávku navíc, kterou byste si ve volné chvíli přestavěli na camper van, podívejte se třeba na stránky Toyota. Nabízejí model Proace Nomad v kempingovém vybavení se vším všudy, takže se budete moci rovnou vydat na cestu.

camper-van-dodavka-cestovani-tipy-6

Text Tereza Vacková

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.