Tipy WeTravel — Na Bali trochu jinak

Nevím, zda měl Peter Wrycza, když zakládal na Bali Nirarta Centre of Living Awarness, na mysli slova Maxima Gorkého: „Po rozhovorech s některými lidmi mám touhu mazlit se se psem, usmívat se na opici a sundat klobouk před slonem.” Velkým překvapením by to ale nebylo.

Peter Wrycza byl školitelem, konzultantem a koučem organizacím i jednotlivcům v mnoha zemích světa. Napsal čtyři knihy o vzdělávání. Téměř 50 let je meditačním průvodcem a intenzivně trénoval v NLP a expresivní terapii. Po všech těchto štacích udělal radikální krok a daleko od turistického ruchu a pohádkových pláží postavil pro svou rodinu a přátele Centrum vědomého žití, oázu klidu a spirituality založenou na hinduistických tradicích. 

V malebném údolí Sidemen, v krásné botanické zahradě, kterou protéká řeka, postavil i pár bungalovů, kde můžete strávit netradiční čas a vyrazit do okolí. Nejen se pokochat přírodou, ale také pomáhat handicapovaným zvířatům, která by ve volné přírodě už nepřežila. Najdete tady slony, kteří si zde po celoživotní práci užívají svůj „důchod“, manty, které přišly o trn, bez kterého nejsou schopny samy přežít v moři, netopýry, kteří kvůli deformaci křídel nemůžou vzlétnou a sami lovit nebo delfíny, kteří už pro další akrobatické show nejsou dostatečně zdatní a návrat do moře by pro ně znamenal jistou smrt.

Vánočním hostem zde byla i jedenáctiletá Erika Linda z Brna. „Nechtěla jsem jí nabídnout dovolenou ‚válení se na pláži‘. Vždyť poznávání cizích kultur, spirituální přesah jiných náboženství a tradic, dobrovolnictví a smysluplná péče o zvířata může být součástí relaxace a osobního růstu našich dětí,“ říká maminka Jitka Ševčíková. A Erika s úsměvem dodává: „Mně se moc líbilo plavání s delfíny a péče o slonici Elsinku a opičky v Monkey Forrest. Netopýr Charlie měl nejraději papáju. Ráda vzpomínám i na řidiče Komanga, který nás za nimi všude vozil.“

Více o cestování na Bali s láskou ke zvířatům se dozvíte tady.
Foto: Jitka Ševčíková

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.