Politika, Berlínská filharmonie v Praze a vizuální verše: To byl Česko-Německý Salon

V prostorách pražské Art & Event Gallery Černá labuť, kde se tradičně koná Česko-Německý Salon, se po deváté sešly mimořádné osobnosti z Česka i Německa: dlouholetý německý diplomat Arndt Freytag von Loringhoven, zakladatel Českého ekonomického fóra Peter Hradil, hamburská malířka a fotografka Janina Oeij, česko-německý saxofonista Joe Kučera i česká spisovatelka, propagátorka vědy a parfumérka Markéta Baňková.

🇩🇪 Sie können diesen Artikel auch auf Deutsch lesen: Politik, Berliner Philharmoniker in Prag sowie visuelle Verse: Der Tschechisch-Deutsche Salon 

Prvním hostem Salonu byl Peter Hradil, Němec s českými kořeny, který žije a pracuje v Praze. V roce 2010 založil České Ekonomické Fórum (ČEF), jehož cílem je propojení zajímavých osobností hospodářského a politického života z Česka a Německa. Odjakživa se pohyboval mezi dvěma kulturami a vztahy mezi oběma zeměmi vnímal pozitivně: „Jako imigranti jsme byli v Německu dobře přijati. Češi tam měli vždy dobrou pověst. Mnozí mí přátele znají a obdivují Prahu. Myslím si, že porozumění mezi námi probíhá velmi dobře. Nejsme jenom sousedé, ale přátelé, a je mezitím jedno, zda pocházíme z Česka nebo z Německa, protože k sobě patříme. Stejně tak jsem se od dětství cítil také já. Není divu, že mezi moje nejkrásnější okamžiky patří začlenění České republiky do Evropské unie, protože od té doby vím, že mám v Evropě domov, a že už nemusím vysvětlovat, kdo jsem“, zdůraznil Peter Hradil s tím, že je rád, že Češi a Němci dnes mohou žít ve společném hospodářském, společenském a kulturním prostředí.

Diplomat Arndt Freytag von Loringhoven a saloniérka a vydavatelka Danuše Siering.

Předním hostem zimního Salonu byl Arndt Freytag von Loringhoven, s nímž saloniérka a vydavatelka Danuše Siering vedla obsáhlý rozhovor v aktuálním vydání Czech-German Bookmag N&N. „Lidé zapomenou, co bylo včera a často nevědí, co je čeká zítra“, řekla Siering na úvod a zdůraznila tím hlavní téma salonního rozhovoru: Čas. Von Loringhoven působí po 36 letech v diplomacii v Berlíně v oblasti poradenství, přičemž se soustředí na geopolitická rizika. Zároveň ho nikdy neopustila tzv. velká politika. Ruská invaze na Ukrajinu, se kterou jsem se setkal na konci své diplomatické kariéry, se stala tématem mých publikovaných článků. Napsal jsem knihu, která mezitím vyšla v polštině, protože právě Polsko bylo mým posledním diplomatickým působištěm. Věnuji se i otázkám Nord Streamu.„V jedné z dalších otázek se von Loringhoven vyjádřil i k nedávno zesnulým politikům: americkém ministrovi zahraničí, rodákovi z německého Fürthu, Henrymu Kissingerovi i českému politikovi, knížeti Karlu Schwarzenbergovi, jenž byl opakovaně hostem Česko-Německého Salonu:“Fascinovalo mě, že vzhledem ke svému věku dokázal Karel Schwarzenberg oslovit tolik mladých lidí. Přišlo mi neuvěřitelné, jaké měl charisma a do jaké míry byla jeho poselství humánní, demokratická a plná základních hodnot. Zároveň byl velmi profesionálním diplomatem. I když na akcích trochu podřimoval, okamžitě se probudil, kdykoli se objevilo téma, které ho zajímalo a pohotově reagoval na věci, které byly řečeny, zatímco jako by spal. Tohle svoje tajemství si každopádně vzal s sebou do hrobu,” zavzpomínal von Loringhoven s úsměvem na tohoto jedinečného českého politika. 

Významným hostem pražského Salonu byl rovněž ředitel Pražského jara, Pavel Trojan, který představil program nadcházejícího 79. ročníku. Festivalová dramaturgie přichází tentokrát s hudební delikatesou: Zahajovacím koncertem Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských Filharmoniků. Jde o raritu, protože tento soubor nevystupuje v Praze často. Naposledy tomu bylo v roce 2011 s dirigentem Simonem Rattlem. Nyní se konečně vrací do Prahy. „Jsme rádi, že právě v příštím roce, kdy si hudební svět připomíná hned dvojí životní výročí Bedřicha Smetany, 200 let od skladatelova narození a 140 let od jeho úmrtí, uctí tohoto světového hudebního velikána provedením Mé vlasti orchestr, který je považovaný za jeden z nejlepších na světě. Za dirigentským pultem tu stane vůbec poprvé ve své kariéře Kirill Petrenko“, vyzdvihl ředitel Pražského jara, Pavel Trojan.

V prostorách pražské Art & Event Gallery Černá labuť, kde se tradičně koná Česko-Německý Salon, se po deváté sešly mimořádné osobnosti z Česka i Německa

Mezi dalšími umělce zimního Salonu byly hamburská výtvarnice a fotografka Janina Oeij, která se ve své aktuální tvorbě nechává inspirovat vodou. Spisovatelka a propagátorka vědy Markéta Baňková vytvořila jedinečný, osobitý umělecký parfém Space fluid, jímž provoněl celý prostor galerie Černá labuť. Z Německa přijel česko-německý obojživelník“ a pražský rodák Joe Kučera, který žije přes šedesát let v Berlíně a dlouhodobě pořádá přeshraniční hudební festivaly. Zejména pak Europa Blues Train Festival s každoročními zastávkami v německých a českých městech. Salon uvedl rovněž vizuální, česko-anglickou básnickou sbírku mladé básnířky Michaely Fenkl, Melancholic Rodeo z produkce spolupráce vydavatelství Black Swan Media a nakladatelství Muza books. Tato umělkyně píše vlastní poezii nejen na papír, ale i přímo do kůže svých čtenářů, na limitované parfémy, oděvy, obuv i plátna.

A ještě pár slov k obálce našeho nového vydání magazínu Czech-German Bookmag N&N – fotografie tančící dámy v nekonečných zámeckých chodbách odkazuje na exkluzivní rozhovor s kněžnou Glorií von Thurn-Taxis, která s naší vydavatelkou Danuši Siering pohovořila o důležitých meznících svého života. V rozhovoru například prozradila, jak se z někdejší “punkové princezny” proslulé extravagantními účesy a róbami stala úspěšnou podnikatelkou, o své spolupráci se Státní operou Praha i o synu Albertovi, vášnivém účastníku automobilových závodů v Česku.

“Punkovou princeznu” Glorií von Thurn-Taxis z titulní fotografie nového vydání magazínu Czech-German Bookmag N&N, ztvárnila na salonu modelka Olena Naumenko z agentury Clique Models

Na salonu sice kněžna nemohla dorazit, nicméně “punkovou princeznu” ztvárnila modelka Olena Naumenko z agentury Clique Models, kterou do výjimečného setu naušnic a náhrdelníku s diamanty a turmalíny nazdobil další partner akce – zlatnictví JK Jitka Kudláčková, jehož zakladatel Dušan Mlynarčík byl na salonu také přítomen.

Arndt Freytag von Loringhoven a Peter Hradil křtí aktualni vydani magazínu Czech-German Bookmag

Devátý Česko-Německý pražský Salon uzavřeli křtem zimního Czech-German Bookmag N&N hosté Arndt Freytag von Loringhoven a Peter Hradil.

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.