Hamburk: Rušný přístav plný architektonických pokladů (48 hodin v…)

The Warehouse district Speicherstadt during spring in Hamburg, Germany. Warehouses in Hafencity quarter in Hamburg.
Brána do světa, krása na moři, námořní hlavní město severu – i druhdy rezervovaní místní obyvatelé jen těžko skrývají hrdost na své rodné město, jeho atmosféru a kosmopolitní ráz. Takový je Hamburk, druhé největší město v Německu, které kombinuje historii s industriálním geniem loci.

Speicherstadt, historický komplex skladovacích budov v hamburském přístavu. Foto: archiv

Hamburk je již stovky let významným centrem kultury i obchodu. Vyniká osobitou architekturou, rozlehlými parky i unikátními muzei a nudit se tu rozhodně nebudete. Vydejte se na výlet lodí kolem jednoho z největších a nejrušnějších přístavů v Evropě, naplánujte si procházku Starým Městem s unikátními budovami a bytovými domy ze 17. století a zastavte se v jedné z mnoha stylových kaváren.

Skladiště na dubových trámech

Pro Hamburk je typická část města Speicherstadt, v překladu “město skladů”, která je coby největší skladištní čtvrť na světě zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Leží v přístavní čtvrti HafenCity a je pozoruhodná cihlovými fasádami a novogotickou architekturou. Budovy zde spočívají na dřevěných dubových základech a protínají je úzké vodní cesty. Pokud si chcete sklady prohlédnout zblízka, vydejte se na plavbu lodí po přístavu, kde přímo u okraje čtvrti proplouvají výletní lodě po kanálech. Jen co by kamenem dohodil, se nachází slavná Labská filharmonie.

Labská filharmonie: Nový znak Hamburku

Novou dominantou Hamburku je Labská filharmonie, která byla otevřena v roce 2017. Jedná se o koncertní sál s impozantní skleněnou konstrukcí ve čtvrti HafenCity, který byl postaven na cihlovém základně bývalého skladu. Koncertní dům u Labe je od svého otevření jedním z největších turistických lákadel Hamburku. Stal se dominantou přístavu, nejvyšší hamburskou obydlenou budovou a symbolem německé moderní architektury. Zároveň se jedná o jednu z největších koncertních síní na světě, kam se vejde až 2100 návštěvníků.

Labská filharmonie, Hamburk. Foto: Unsplash

Kromě kultury však můžete do Labské filharmonie zajít i na drink, jídlo nebo se ubytovat v jejích hotelových pokojích. Její německý název je Elbphilharmonie, Němci jí už však dnes neřeknou jinak než „Elphi“. Přesto, že její stavba neprobíhala úplně podle plánu a provázely ji různé spory, tak se v současnosti jedná o oblíbenou budovu jak u místních, tak i u turistů, což dokazuje například hodnocení na serveru Tripadvisor. Uznání si pak vysloužila i u hudebních odborníků, kteří jí podle Los Angeles Times připisují hlavně „zvuk budoucnosti“.

Starší vlajkovou lodí druhého největšího německého města je Chilehaus od architekta Fritze Högera. Nachází se ve čtvrti Kontorhaus ve Starém Městě a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Jedná se o působivý příklad cihlového expresionismu ve 20. letech 20. století. Budovu postavili díky daru od hamburského obchodníka, který se vrátil z Chile jako bohatý muž a prý na stavbu koupil 4,8 milionu cihel. Horní část budovy připomíná příď lodi a je jedním z nejostřejších úhlů fasády v Evropě. Zatímco horní patra slouží jako kanceláře, vnitřní nádvoří s obchody, kavárnami a restauracemi je volně přístupné.

Kanály v Hamburku. Foto: Pixabay

Nevěstince i rybí trh

Zcela jiné kouzlo najdete v alternativní městské části St. Pauli s Reeperbahn, což je čtvrť červených luceren a centrum nočního života města. V němčině se tato oblast někdy označuje jako die sündigste Meile (nejhříšnější míle) a nachází se zde většina nočních klubů, barů a nevěstinců. V minulosti byla díky blízkosti přístavu vyhledávaným místem námořníků a je známo, že zde v rušných ulicích hrála skupina The Beatles ještě předtím, než se proslavila. 

Něco úplně jiného vás pak čeká v Altoně – najdete tady rybí trh, kde se každou neděli za úsvitu prodávají čerstvé ryby. Můžete zde ale nakoupit i spoustu dalších mořských plodů, čerstvého ovoce, květin, oblečení a mnoho dalšího. Trh začíná brzy ráno, už v 5 hodin a provází ho východ slunce nad řekou Norderelbe.

Promenáda Jungfernstieg je elegantní hamburské nákupní a finanční centrum, které začíná u jezera Binneralster. I zde, v srdci města, se můžete projít malebnými pobřežními ulicemi. Ve čtvrti Blankenese narazíte na část Treppenviertel s členitými uličkami, nádhernými budovami a schodišti, která vás zavedou přímo na labskou „pláž“. Odtamtud je potom skvělý výhled na přístav.

Za památkami

Jako v každém velkém německém městě najdete i v Hamburku řadu světově proslulých památek. Mezi nimi lze zmínit Kostel sv. Michaela – největší kostel ve městě a Hamburskou radnici – velkolepou budovu z 19. století, která je jednou z nejkrásnějších a nejimpozantnějších budov v hanzovním městě. Technickou i turistickou zajímavostí je potom Alter Elbtunnel, který měří 426 metrů a 24 metrů pod povrchem spojuje centrální Hamburk s doky a loděnicemi na jižní straně řeky Labe. Tunel otevřený roku 1911 je stále v provozu a slouží dodnes i pěším. 

Radnice, Hamburk. Foto: Unsplash

Chcete-li vidět nejstarší budovu Hamburku, musíte se vydat na ostrov Neuwerk ve Waddenském moři. Je to sice vzdušnou čarou více než 100 kilometrů od Hamburku, ale přesto patří do hanzovního města. Na místě je 700 let starý maják, postavený na ochranu obchodu u ústí Labe. Z vyhlídkové plošiny si můžete užít skvělý výhled na mělčiny.

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.