Naší krajinou: Tiské stěny

Toulky krajinami naší nádherné vlasti si dokážeme užívat za každého počasí. A vnímáme to stejně jako anglický spisovatel a umělecký kritik John Ruskin, který kdysi napsal že „Slunce nás potěší, déšť nás osvěží, vítr nás povzbudí, sníh nás rozradostní. Neexistuje totiž špatné počasí, jsou jen různé druhy dobrého počasí.“ Tentokrát bylo mlhavo, ale ani to nás neodradilo vydat se směr Tisá.

Obec Tisá leží vedle skalního města už od 16. století a jméno získala dle tisů, které zde rostly v hojném množství. A tak ve znaku obce nechybí tis, kde je vyobrazen v podobě tří větviček. Tiské stěny, dokonalý přírodní pískovcový skalní labyrint, se nachází v nadmořské výšce až 613 metrů na okraji obce Tisá a chráněné krajinné oblasti Labské pískovce na severu Čech. Během desítek milionů let se místní krajina měnila na oblast skalních stěn, puklin, sloupů a kaňonů, které dnes můžeme pozorovat. 

Dnes si zdejší krásu užívají jak turisté, tak ale i cyklisté, lyžaři a horolezci. Jen tak pro zajímavost, vypravíte se do místa, kde se natáčel proslulý film Letopisy Narnie.  V porovnání s Prachovskými skalami nebo Adršpašsko-teplickým skalním městem tu turista najde až nečekaný klid a množství zákoutí, která bude mít jen pro sebe. A v neposlední řadě velkou míru volnosti.

Ke vzniku Tiských stěn existují různé teorie a pověsti. Dlouhou dobu panovalo přesvědčení, že skály jsou dílo ďáblovo, rejdiště skřítků opředené mnoha bájemi, a lidé se sem báli chodit. Změna názoru přišla až v období romantismu, na počátku 19. století, kdy se na přírodu přestalo pohlížet jako na nepřítele, ale jako na něco, co má vlastní hodnotu. Není bez zajímavosti, že tato hodnota byla zpočátku spíše umělecká – i první chráněné území v Evropě, část lesa u Fontaineblau v blízkosti Paříže, bylo chráněno jako „umělecké partie lesa“. Brzy se Tiské stěny staly vyhledávanou turistickou lokalitou a jednotlivé útvary dostávaly svá jména. V dnešní době je oblast chráněna jako přírodní památka o rozloze necelé stovky hektarů. Důvodem k ochraně je – samozřejmě mimo skalní útvary – i fauna a flóra.

Tiskými stěnami prochází dva prohlídkové okruhy. Vlevo se rozkládají Malé stěny, které jsou se svými 613 m n. m. nejvyšším bodem rezervace. Z vrcholku je krásný výhled – jako na dlani máte Velké stěny, Tisou, Děčínský Sněžník, na jihozápadě se tyčí zaoblené sopky Českého středohoří a severozápadní obzor lemuje pásmo Krušných hor. V Malých stěnách mohou turisté obdivovat zhruba dvacítku zajímavých skalních útvarů, třeba Janusovu hlavu, Golema nebo Herkula.

Po prohlídce Malých stěn zavede naučná stezka návštěvníky zpátky na Skalní náměstí, odkud mohou pokračovat druhým prohlídkovým okruhem do Velkých Tiských stěn. Ty jsou značně rozsáhlejší.  Pokud by vás k návštěvě Tisé nalákala místní pověst o pokladu, který je údajně ve skalách skryt, dobře si to rozmyslete. Těm, kteří by si chtěli poklad odnést, prý totiž jeho skřítčí hlídači nasypou do kapes bludné koření. A ze skal prý už nikdy nenajdou cestu zpět. Proto si z výletu radši místo pokladu odneste jen pěkné zážitky pohledem na nádhernou podzimní krajinu, která nám jako jedna z mála stále přináší pocit klidu a radosti v dnes tak zvláštní době. 

Další díly seriálu Naší krajinou najdete tady.

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.