Arch+Art Connection – Zahrada snů uprostřed Prahy

Zahrada snů, to je nový developerský projekt na Praze 8. Jak už je z názvu patrné, zásadní prvek tvoří zahrady, jejichž kompozici developerská společnost Masák & Partner Group vložila do rukou zkušenému Ateliéru Krejčiříkovi. Výsledkem je harmonický projekt ve stylu francouzského venkova. O propojení domů a zahrad jsme mluvili s Jakubem Masákem – architektem a zakladatelem společnosti Masák & Partner Group a s Kamilou Krejčiříkovou z Ateliéru Krejčiříkovi.

Pane Masáku, výstavbu jste začali netradičně – od zahrad, proč?

Většinou se zahrady domů nechávají investičně až na závěr, takže se na nich šetří. My jsme se rozhodli vytvořit zahrady na začátek, jsou totiž základem celé obytné kompozice a také chceme projekt předávat jako „kvetoucí“ a to potřebuje čas. Vysazujeme totiž desítky tisíc jednotlivých rostlin, takže i ty potřebují svůj čas.

Jaká je hlavní myšlenka tohoto projektu?

Celá kompozice je nastavena jako „hide-away“ – usedlost s několika domy ve středu a zahradami okolo nich. Ty slouží jednak pro zajištění klidu, soukromí i bezpečí a pak tímto navazujeme na klasický urbanismus vesnice. Zásadní je vůbec celé umístění jednotlivých domů v zahradách. Každý dům je usazen na okraji zahrady, aby tak maximálně využil její plochu, výhled a souvislost s krajinou. Propojil interiér se zahradou a umožnil její intimní a prostorové využití. Každý kout zahrady je koncipován jako malé zastavení. Je určen k bytí tady a teď, sám se sebou, s krajinou a s tím drobným, ale krásným životem, který nám zahrady mohou poskytnout.

Jak jste koncipovali samotné domy uprostřed zahrad?

Projekt Zahrada snů představuje pět designových domů, kde byl kladen důraz jednak na ručně ztvárněné trámy jejich dřevěných konstrukcí a dále pak, aby byly právě i svými výhledy propojené s bohatými květinovými zahradami. Třípodlažní vily nabízí rozlohu od cca 450 do 550 m² a mají variabilní dispozice. Navržené domy s názvy jako Tajemství, Touha, Noblesa, Svoboda a Čistota, jsou bezbariérové, energeticky úsporné a vyznačují se vysokou kvalitou materiálů a vybavení. Vše děláme dokonale a ze srdce. Podlahu pokrývají dlažby největších formátů z přírodního kamene a keramiky. Technologickému vybavení dominují moderní kuchyně vybavené sofistikovanými technologiemi a přístroji.

Projekt dostal své jméno po rozlehlých zahradách kolem vil, co je tvoří, paní Krejčiříková?

Reálný dojem francouzského venkova dotváří více jak šedesát let staré vzrostlé stromy dovezené ze školek v Belgii, Holandsku a Německu či koupací bio jezírka. Dále od domů se nachází ovocný sad. Kromě individuální zahrady u každého z domů nabízí areál přes 4 300 m² společných ploch.

V zahradách jste propojili několik přístupů, čím vším jsou specifické?

Projekt komplexu zahrad na Praze 8 je specifický už svojí základní filozofií propojující kompozici prostoru, vliv barev a struktur, jejímž výsledkem je harmonická atmosféra postavená na pozitivních emocích. Tomu je podřízeno jak vlastní rozložení hmot v jednotlivých zahradách, působení světla, stínu, tak výběr druhů rostlin. Každá zahrada je jedinečná, zároveň musí působit jako koherentní celek. Byla to výzva, ale dost nám pomáhal fakt, že pracujeme v prostoru staré zahrady a snažíme se zachovat maximum původních dřevin tak, aby atmosféra „minulosti“ zůstala zachována a spojovala všechny kompozice do jednoho celku.

Co všechno se v nich tedy nachází?

Rozhodli jsme se podpořit původní stromy dosadbou vzrostlých věkovitých jabloní do aleje, která lemuje vstupní cestu do srdce areálu – návsi – s mladým nadějným platanem, speciálně vybraným jedincem s charakteristickým tvarem a duší. Tento prostor pro setkávání potom doplňují vzrostlé keře růží a muchovníků v předzahrádkách domů doladěné podrostem trvalek tak, abychom dosáhli nenucené elegance a jednoduchého útulného vyznění oné návsi mezi domy. Jednotlivé zahrady mají své vlastní druhové složení a zároveň jsou v nich vysazené rostliny, které vše propojují – například růže v různých barvách a kultivarech, ale také hortenzie různých druhů i kultivarů, tradiční trvalky venkovských zahrad i moderní a divoké okrasné traviny. Efekt kvetení jsme mohutně podpořili použitím nejrůznějších druhů cibulovin – od tulipánů, narcisů, lilií, okrasných česneků a mnoha dalších. Mezi keři vynikají staré odrůdy kalin, také bobkovišně i tisy tak, aby v zahradách byly i v zimě neopadavé druhy keřů.

Jakou roli hrál v zahradách terén?

Ten je výrazným prvkem v celé kompozici. Je tvořen zídkami a vodními prvky – koupacími biotopy, které doplňují většinu domů. Kromě vodních radovánek nabízejí ochlazení mikroklimatu s doplňkem vodních rostlin, které běžně v zahradách nepotkáváme. Kompozice schodišť a zídek tvoří architektonický přechod mezi interiérem domu a zahradou. Naším cílem bylo, aby splývaly v jeden celek, jeden harmonický zážitek…

Více na: zahrada-snu.cz

Ateliér Krejčiříkovi
Ateliér Krejčiříkovi vznikl v roce 1998. Od té doby projektuje zahradní a krajinářské úpravy pro nejrůznější lokality v České republice i v zahraničí. Dává řád rušným veřejným prostranstvím, vytváří oázy klidu v soukromých rezidenčních objektech a pracuje i s většími krajinnými celky. Specializuje se na obnovu historických objektů, ale nebojí se ani moderního přístupu. Stojí například za revitalizací zahrad Hospitalu Kuks, zámeckého areálu Navarov, Vily Tugendhat v Brně nebo za realizací střešní zahrady pro pavilon ČR na EXPO V MILANO. Ateliér zajišťuje vypracování kompletní projektové dokumentace ve všech stupních – od studie po prováděcí projekt s podklady pro výběr dodavatele, autorský a technický dozor stavby.

Společnost Masák & Partner Group
Holdingová společnost Masák & Partner Group, jejíž hlavní investiční zájem leží v oblasti rezidenčního developmentu, vznikla v roce 2017. Stojí na základech dvaceti letého úspěšného provozu architektonického ateliéru Masák & Partner založeného Ing. arch. Jakubem Masákem. Stavební development skupiny vychází z architektury, proto je orientovaný na znalost urbanismu a na objevování jedinečných míst a jejich genius loci. Společnost realizuje energeticky úsporné domy v oblasti vyšší střední třídy a hyperluxusního segmentu. Těmi jsou např. první nízkoenergetická dřevostavba v podobě bytového domu (Šumavský dvůr), energeticky úsporný bytový dům v Praze (BD Primátorská,) nebo první umělecké stavby z hyperluxusního segmentu (Zahrada snů a Nad Šáreckým údolím).

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Business

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.