Gastro novinky z první ruky! Testujeme nové podniky a produkty, abychom mohli doporučit ty nejlepší gurmánské zážitky nejen v Praze a Berlíně.
Bistro s hranolky mnozí z nás ještě pamatují jako ne zrovna moc lákavé a voňavé místo, kde s kvalitou přesmaženého tuku ne vždy úspěšně bojovalo co největší množství majolky. Doba, kvalita i kultura podávání tohoto jídla se ovšem pohnuly. Díky …
Kateřina Savická v listopadu otevřela veganský kebab a hranolkárnu Mooi v pražské Černé labuti. Přesto, že doba není pro otevření gastropodniku úplně „jako stvořená“, bojí se majitelka pražské pobočky víc předsudků lidí než samotné krize. S Kateřinou jsme se bavili …
S Karin Uhlíkovou, jednatelkou projektu Smart Buying Wine, který je zaměřený na osobní setkávání a propojování lidí nad sklenkou skvělých vín, jsme mluvili hlavně o špičkových vinařstvích z Nového světa, o celosvětových trendech v pití, o krizi, která brzdí dobře …
V pražském paláci Špork, který se rozkládá mezi Hybernskou a ulicí V Celnici, před časem vznikl unikátní gastronomický koncept, který stojí nejen na umění šéfkuchaře Marka Fichtnera, ale také na atmosféře prostoru bývalého bankovního domu. Takže si své několikachodové menu …
Restaurace, které pěstují vlastní bylinky a saláty. Supermarkety, které mají vlastní chov ryb, programovaný růst zeleniny a bylinek. Kavárny, které neprodukují žádný odpad. Aktuální příklady z Berlína ukazují úspěšné pokusy, jak může výroba a prodej potravin v blízké době vypadat. …
Mikuláš s rouškou? Myšlenka cukráře z Bavorska nejdříve vyvolala nepřátelství na sociálních sítích. Dnes objednávky nezvládá zpracovat.
„Beaujolais Nouveau est Arrivé!“ je slogan, který každoročně třetí čtvrtek v listopadu zaplaví celý svět. Na stolech se totiž poprvé objeví láhve francouzského vína ze sklizně daného roku. A letos je prý výjimečná!
Pojďme hledat na koronaviru také světlé stránky! Jednou z nich je Svatomartinské víno, které se letos díky lockdownu bude doslova „lokat doma“, ale hlavně si jej díky tomu bude moci řada z nás otevřít na čas – tedy přesně 11. …
Velké Halloween večírky se tento rok zřejmě konat nebudou. To však nic nemění na tom, že si můžeme přinést alespoň trochu hororu domů – například vyrobit si strašidelné zákusky.
Dívka z velkého města s duší venkovanky, která klestí cestu světem gastronomie a produkce potravin lidem, kteří na to v dnešní desinformační době nemají čas, tvrdí o sobě Anna Grosmanová. Její blog Foodpioneer je kukátkem do výroben a na pole, …
Nezáviděníhodná byla role porotců, kteří letos vybírali z téměř 300 českých foodblogů, aby nakonec mohli zvolit vítěze sedmi kategorií a jednoho absolutního. Tím se stal blog Neplecha na plechu, druhou cenu si odnesla Karolína Four a bronz získal pár z …
Psát o gastrotipech pro restaurace v dnešní nelehké situaci není moc adekvátní. Ale jestli existuje v životě jedna jistota, tak je to skutečnost, že všechno se jednou změní. Potom tento tip z Berlína může být zajímavou inspirací. Řeč je o …
Kuchařku Nikolety Kovács alias Surové dcérky si zamilují všichni, co mají rádi kromě chutného veganského jídla i nápaditý design
Bloom, který nedávno oslavil narození svého druhého dítěte, jež má se zpěvačkou Katy Perry, při interview pro The Telegraph prozradil hned několik svých oblíbených věcí a jedna z nich se nalézá právě v Praze. Slavný americký herec se svěřil, která …
Jaký vliv má koronakrize na globální kávový průmysl? Jak se dotkne pěstitelů kávy a jejich plantáží v různých zemích světa? Odrazí se ztráty do cen kávy a jakého charakteru? O aktuální situaci na trhu s kávou jsme se bavili s …
Rodiny Jolie-Pitt a Perrin, které z rosé vína Chateau Miraval vytvořily příběh s globálním úspěchem, představují svůj nový projekt: FLEUR DE MIRAVAL. Je to jediný šampaňský dům, který je věnován výhradně růžovému šampaňskému. 15. října uvede Fleur de Miraval růžové …
Těm, kteří se zajímají o tuzemskou kulinární scénu nemá smysl představovat Lukáše Hejlíka, food blogera, herce, spisovatele a tvůrce populární Gastromapy. Jak vnímá současnou atmosféru na poli gastronomie a do jaké míry s ní zaštěrchal koronavirus?
Není žádnou novinkou, že restaurace to v dnešní době nemají lehké. Pokud se dá ještě sedět venku, tak můžou gastronomové na chvíli vydechnout. Ale co se stane, až tato možnost nebude? Mnozí z nich už přemýšlejí, jak se připravit na …
Od té doby, co jsem u Nobuyuki Matsuhisa v Malibu ochutnala “black cod – černou tresku”, dávám si tuto specialitu všude, kde ji najdu na lístku. Často je to však jen slabý odvar, daleko vzdálený originálu. Nyní jsem ale byla …
V Defidu Cakes dělají dorty jinak, netradičně, a nebojí se experimentovat. Dorty už nejsou pouze o chuti, ale i o estetice, a to ví moc dobře Daria Kulachek z Defidu cakes.
Svět se nezastavil, jede se dál, natož na poli gastronomickém. Ale k tomu, aby se kulinární kolovrátek pořádně roztočil, je potřeba v sobě znovu aktivovat hon za chuťovými p(r)ožitky. Praha se totiž začíná probouzet z kulinárního komatu, tak jí to …
„Naše blbnutí je hra pro nejmajetnější, tvoříme totiž věci zbytné,“ říká Ondra Kopička z projektu LANDCRAFT. Vystudovaný dirigent se společně s Petrem – vědcem z bývalé laboratoře profesora Holého – uchýlil k hédonismu v podobě lihovaru a k překládání filmů s ekologickou a zemědělskou …
V dnešním díle vám ukážeme něco, za čím jezdí do Berlína stále více turistů – pověstnou místní gastronomií! Můžete tu ochutnat jídla opravdu z celého světa, první příčku oblíbenosti však dlouhodobě drží currywurst, který zde v minulosti dokonce měl i …
Obě metropole se po skončení prázdnin hlásí s řadou zajímavých kulturních eventů, kde nechybí gastronomie, umění ani architektura. Je z čeho vybírat a my vám proto přinášíme naše redakční tipy na akce, které nás v Praze a Berlíně nejvíce zaujaly. …
René Vrátil je zapálený výrobce vína tělem i duší a samozřejmě jeho milovník. V roce 2008 držel v ruce první láhev z Arte Vini – vinařství, které vzniklo jako nápad tří kamarádů, primárně s cílem dodávat víno do gastronomie. Jak …
„Jsem životní optimista, který rád jí a cestuje a rád o tom píše a vypráví ostatním,“ říká o sobě Jan Valenta, který společně s manželkou Zuzkou založil Taste of Prague – nápaditý projekt, jehož původním smyslem bylo poodkrývat tuzemskou kulinární …
Gastronomický seriál s receptem! Společně navštívíme rozmanité kulinární podniky, kde nám jejich šéfkuchaři prozradí, proč se vydali cestou, která definuje styl jejich restaurace, kde čerpají inspiraci, jaké jsou jejich plány nebo názor na současnou kulinární scénu. Kromě toho nám vždy …
Začněte prohlídkou zámku a poté se střemhlav ponořte do jeho podzemí. Do tak trochu jiného sklepa, než na který jste ze zámeckých expozic zvyklí. Tento je totiž posvátným chrámem všech milovníků vína.
Letní Praha je plná kulturních akcí a festivalů, ze kterých si vybere opravdu každý. Pro fanoušky gastronomie a gurmánských zážitků to platí dvojnásob. Ať už jste milovníky zmrzliny, bublinek nebo něčeho ostřejšího, připravili jsme pro vás 4 tipy, které si …
Svět kávy je rozmanitý a přitažlivost tohoto jedinečného nápoje nepolevuje. Dobrá káva ale neznamená jen kvalitní a vhodně upražená zrna, ale i jejich poctivou přípravu. Roste obliba kávy od malých pražíren, ale i možností, jak si ji připravit. Každá metoda …