Gastro novinky z první ruky! Testujeme nové podniky a produkty, abychom mohli doporučit ty nejlepší gurmánské zážitky nejen v Praze a Berlíně.
Okénka, rozvoz a nevzdávat se. Jak to dnes vypadá v pekárnách a cukrárnách v Praze a Berlíně?
Už víc než rok se veškerá gastronomická zařízení ve městech potýkají s nepřeberným množstvím zákazů, příkazů, povolení a omezení. Někteří jejich provozovatelé už rezignovali, jiní se snaží zachovat alespoň minimální provoz přes okénka. Jaká je…
Co bylo dřív? Knödel, nebo knedlík? Hledat se musí v historii středoevropských válek
O tu věčnou otázku, zda knödel pochází z německé případně rakouské küche, nebo knedlík z české kuchyně se asi nemá cenu přít. Knedlík, ať už mu kdo jakýmkoli jazykem říká jakkoli, je prostě středoevropsky mezinárodní….
Německo má nového tištěného průvodce po luxusních restauracích. V Česku vznikl naposledy průvodce po kulinářském Brně
Začátkem jara se každoročně oceňují nejlepší kulinární podniky na celém světě. Michelinský průvodce po těch nejlepších německých restauracích bude letos „pouze“ digitální, zato konkurenční průvodce Gault&Millau vyjde ve vydavatelství Burda poprvé v tištěné verzi. Češi…
Provozní šéf Bageterie Boulevard: V Německu frčí Sweet Ribs bageta, v Česku jednoznačně vede Bruselská
Rok koronavirové epidemie a lockdownů obrovským způsobem zasáhl nejen hospody, ale i velké řetězce restaurací a rychlého občerstvení. Výjimkou není ani Bageterie Boulevard, která hlavně v turistických destinacích přišla až o 70 procent tržeb. S…
Špičkový degustátor Michal Šetka: O kvalitě německých vín odrůdy Pinot Noir ještě uslyšíme
Milovníkům populární hudby přelomu 80. a 90. let při vyslovení jména Michal Šetka zřejmě naskočí jeho působení v roli klávesisty a producenta zpěváka Petra Muka. Milovníkům vína ale zapadne Michalovo jméno trochu do jiné škatulky….
Srovnáváme: Kde vám v Berlíně a Praze naservírují hranolky na úrovni
Bistro s hranolky mnozí z nás ještě pamatují jako ne zrovna moc lákavé a voňavé místo, kde s kvalitou přesmaženého tuku ne vždy úspěšně bojovalo co největší množství majolky. Doba, kvalita i kultura podávání tohoto…
Šéfka veganského kebabu: Cílem je zasadit lidem brouky do hlavy. Aby se aspoň zamysleli
Kateřina Savická v listopadu otevřela veganský kebab a hranolkárnu Mooi v pražské Černé labuti. Přesto, že doba není pro otevření gastropodniku úplně „jako stvořená“, bojí se majitelka pražské pobočky víc předsudků lidí než samotné krize….
Šéfka Smart Buying Wine: Jak lze nad kvalitním vínem získat i kvalitní přátelství
S Karin Uhlíkovou, jednatelkou projektu Smart Buying Wine, který je zaměřený na osobní setkávání a propojování lidí nad sklenkou skvělých vín, jsme mluvili hlavně o špičkových vinařstvích z Nového světa, o celosvětových trendech v pití,…
S šéfkuchařem Markem Fichtnerem o tom, jak se znovu rozbíhá Červený Jelen
V pražském paláci Špork, který se rozkládá mezi Hybernskou a ulicí V Celnici, před časem vznikl unikátní gastronomický koncept, který stojí nejen na umění šéfkuchaře Marka Fichtnera, ale také na atmosféře prostoru bývalého bankovního domu….
5x berlínské jídlo z budoucnosti
Restaurace, které pěstují vlastní bylinky a saláty. Supermarkety, které mají vlastní chov ryb, programovaný růst zeleniny a bylinek. Kavárny, které neprodukují žádný odpad. Aktuální příklady z Berlína ukazují úspěšné pokusy, jak může výroba a prodej…
Má mít Mikuláš roušku?
Mikuláš s rouškou? Myšlenka cukráře z Bavorska nejdříve vyvolala nepřátelství na sociálních sítích. Dnes objednávky nezvládá zpracovat.
Třetí čtvrtek v listopadu patří Beaujolais Nouveau
„Beaujolais Nouveau est Arrivé!“ je slogan, který každoročně třetí čtvrtek v listopadu zaplaví celý svět. Na stolech se totiž poprvé objeví láhve francouzského vína ze sklizně daného roku. A letos je prý výjimečná!
4 x 11 je symbol Svatomartinského vína
Pojďme hledat na koronaviru také světlé stránky! Jednou z nich je Svatomartinské víno, které se letos díky lockdownu bude doslova „lokat doma“, ale hlavně si jej díky tomu bude moci řada z nás otevřít na…
Hororové dortíčky od berlínské blogerky
Velké Halloween večírky se tento rok zřejmě konat nebudou. To však nic nemění na tom, že si můžeme přinést alespoň trochu hororu domů – například vyrobit si strašidelné zákusky.
Anna Grosmanová jako Foodpioneer
Dívka z velkého města s duší venkovanky, která klestí cestu světem gastronomie a produkce potravin lidem, kteří na to v dnešní desinformační době nemají čas, tvrdí o sobě Anna Grosmanová. Její blog Foodpioneer je kukátkem…
Hejlík vyhlásil foodblogy roku
Nezáviděníhodná byla role porotců, kteří letos vybírali z téměř 300 českých foodblogů, aby nakonec mohli zvolit vítěze sedmi kategorií a jednoho absolutního. Tím se stal blog Neplecha na plechu, druhou cenu si odnesla Karolína Four…
Frühstück 3 000 je jako pětihvězdičkový hotel v hipster čtvrti
Psát o gastrotipech pro restaurace v dnešní nelehké situaci není moc adekvátní. Ale jestli existuje v životě jedna jistota, tak je to skutečnost, že všechno se jednou změní. Potom tento tip z Berlína může být…
Nová kuchařka Surové dcerky jako druhá barva trikolory
Kuchařku Nikolety Kovács alias Surové dcérky si zamilují všichni, co mají rádi kromě chutného veganského jídla i nápaditý design
Nejoblíbenější restaurace Orlanda Blooma je v Praze. Zjistěte, která to je
Bloom, který nedávno oslavil narození svého druhého dítěte, jež má se zpěvačkou Katy Perry, při interview pro The Telegraph prozradil hned několik svých oblíbených věcí a jedna z nich se nalézá právě v Praze. Slavný…
Vliv korony na kávový byznys a to, co není vidět
Jaký vliv má koronakrize na globální kávový průmysl? Jak se dotkne pěstitelů kávy a jejich plantáží v různých zemích světa? Odrazí se ztráty do cen kávy a jakého charakteru? O aktuální situaci na trhu s…
Šampaňské od Brada Pitta
Rodiny Jolie-Pitt a Perrin, které z rosé vína Chateau Miraval vytvořily příběh s globálním úspěchem, představují svůj nový projekt: FLEUR DE MIRAVAL. Je to jediný šampaňský dům, který je věnován výhradně růžovému šampaňskému. 15. října…
Současná gastroscéna očima Lukáše Hejlíka
Těm, kteří se zajímají o tuzemskou kulinární scénu nemá smysl představovat Lukáše Hejlíka, food blogera, herce, spisovatele a tvůrce populární Gastromapy. Jak vnímá současnou atmosféru na poli gastronomie a do jaké míry s ní zaštěrchal…
Berlínský proviant
Není žádnou novinkou, že restaurace to v dnešní době nemají lehké. Pokud se dá ještě sedět venku, tak můžou gastronomové na chvíli vydechnout. Ale co se stane, až tato možnost nebude? Mnozí z nich už…
Nejlepší black cod v Berlíně
Od té doby, co jsem u Nobuyuki Matsuhisa v Malibu ochutnala “black cod – černou tresku”, dávám si tuto specialitu všude, kde ji najdu na lístku. Často je to však jen slabý odvar, daleko vzdálený…
Umění dělat dorty jinak
V Defidu Cakes dělají dorty jinak, netradičně, a nebojí se experimentovat. Dorty už nejsou pouze o chuti, ale i o estetice, a to ví moc dobře Daria Kulachek z Defidu cakes.
Praha se probouzí z kulinárního kómatu
Svět se nezastavil, jede se dál, natož na poli gastronomickém. Ale k tomu, aby se kulinární kolovrátek pořádně roztočil, je potřeba v sobě znovu aktivovat hon za chuťovými p(r)ožitky. Praha se totiž začíná probouzet z…
Konzervujeme krajinu a její příběhy v alkoholovém médiu
„Naše blbnutí je hra pro nejmajetnější, tvoříme totiž věci zbytné,“ říká Ondra Kopička z projektu LANDCRAFT. Vystudovaný dirigent se společně s Petrem – vědcem z bývalé laboratoře profesora Holého – uchýlil k hédonismu v podobě lihovaru a k překládání…
Toulky Berlínem – díl 5. Berlínská gastronomie
V dnešním díle vám ukážeme něco, za čím jezdí do Berlína stále více turistů – pověstnou místní gastronomií! Můžete tu ochutnat jídla opravdu z celého světa, první příčku oblíbenosti však dlouhodobě drží currywurst, který zde…
ZÁŘÍ: Kam vyrazit v Praze a Berlíně
Obě metropole se po skončení prázdnin hlásí s řadou zajímavých kulturních eventů, kde nechybí gastronomie, umění ani architektura. Je z čeho vybírat a my vám proto přinášíme naše redakční tipy na akce, které nás v…
U vína funguje osobní kontakt
René Vrátil je zapálený výrobce vína tělem i duší a samozřejmě jeho milovník. V roce 2008 držel v ruce první láhev z Arte Vini – vinařství, které vzniklo jako nápad tří kamarádů, primárně s cílem…